Burbuļa čempionāts • IR.lv

Burbuļa čempionāts

Ieva Jakone

Pasaules hokeja čempionāts pavasarī Rīgai piesaistīs vērtīgas investīcijas, bet vienlaikus nozīmē nopietnus izaicinājumus — mazāk nekā simt dienās jāpārbūvē Olimpiskais sporta centrs čempionātam piemērotā arēnā un jānodrošina, lai sacensības nekļūst par vīrusa perēkli

Enerģijas deva kritiskos apstākļos. Tā izglītības ministre Ilga Šuplinska raksturo maijā gaidāmo pasaules hokeja čempionātu, kuru pēc Baltkrievijai izteiktā noraidījuma galu galā organizēs Latvija viena pati. «Uz to vajadzētu skatīties kā uz biznesa projektu,» izteicies premjerministra padomnieks ekonomikas jautājumos Jānis Upenieks. Katrs Latvijas ieguldītais eiro atnesīšot vismaz «viens, komats…» eiro atpakaļ, kas būšot ekonomisks stimuls krīzē visvairāk cietušajām nozarēm — viesmīlībai un tūrismam.

Šis pasaules čempionāts tik tiešām Rīgai piesaistīs prāvas investīcijas. Normālos apstākļos valstis par tiesībām rīkot čempionātu maksā licences maksu (Rīgai bija paredzēts maksāt 556 tūkstošus eiro) un sedz arī visus ar rīkošanu saistītos izdevumus. Šoreiz divas trešdaļas no sacensību organizēšanai nepieciešamajiem 14 miljoniem eiro sedz Starptautiskā Hokeja federācija (SHF). Arī licences maksa Rīgai nebūs jāmaksā. 

Iemesls tam ir ļoti vienkāršs — visticamāk, tribīnēs nevarēs pulcēties līdzjutēji, līdz ar to nebūs arī naudas no biļešu tirdzniecības, kas parasti organizatoriem atnes ap 90% ienākumu. Tomēr pat bez līdzjutēju pūļa uz čempionātu Rīgā ieradīsies vismaz 1200 cilvēku no 16 valstīm, un šim nolūkam mums jāspēj viesus uzņemt divās pasaules čempionāta mērogam atbilstošās hokeja arēnās. Vai esam tam gatavi?

Lēmums mantojumā

Pasaules hokeja čempionātam notiekot Baltkrievijā, visu iesaistīto drošība varētu tikt apdraudēta, paziņoja SHF, kad 18. janvārī nolēma, ka hokeja turnīrs šogad Minskā nenotiks. Būtisku lomu, visticamāk, spēlēja autobūves kompānijas Škoda paziņojums divas dienas iepriekš — čempionāta ģenerālsponsors atteicās finansēt turnīru, ja to rīkos Baltkrievijā. Līdzīgu paziņojumu iepriekš izteica arī vācu kompānija Nivea. Kā zināms, baltkrievi jau kopš augusta pieprasa negodīgi ievēlētā prezidenta Lukašenko atkāpšanos, bet viņš vardarbīgi apspiež protestus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu