Pārmaiņu budžets • IR.lv

Pārmaiņu budžets

Baiba Kļava

Pandēmijas laikā Rīgas budžets ir sarucis, tomēr jaunajai koalīcijai jāatrod nauda trim prioritātēm — izglītībai, sociālajam atbalstam un infrastruktūrai. Kā tas izdevies?

Darījām to, kas Rīgā bija jādara jau sen, — gājām cauri visām ekseļa tabulām un meklējām ietaupīšanas iespējas. Tā pirms budžeta pieņemšanas medijiem procesu komentēja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, solot šo pieeju turpināt arī nākamajos gados.

Šogad Rīgas budžets ir mazāks nekā pērn — par apmēram 20 miljoniem. Tas galvenokārt saistīts ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārdali starp valsti un pašvaldībām, kā rezultātā Rīgā šī nodokļa ieņēmumi saruks par 29 miljoniem. Plānoti ienākumi gandrīz 917 miljoni, bet izdevumi nedaudz pārsniedz miljardu eiro.

Pārņemot varu pilsētā pēc 11 gadus ilgas Saskaņas saimniekošanas, jaunajai koalīcijai ne tikai jādomā par savu priekšvēlēšanu solījumu izpildi, bet arī jārēķinās ar priekšgājēju atstāto mantojumu. Piemēram, iestrēgušajiem divu tiltu remontdarbiem, kam bija jāatrod 12 miljoni eiro.

Skaidras prioritātes

Jaunā koalīcija budžetā iezīmē trīs galvenās prioritātes. «Šis ir izglītības, sociālās jomas un infrastruktūras attīstības budžets,» norāda Staķis. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu