Visi pie galda! • IR.lv

Visi pie galda!

Kareļu ģimene atzīst — spēles saliedē. «Citreiz ir jāpiespiežas sanākt kopā, bet, kad sāk spēlēt, ir superīgi.» Foto no privātā arhīva
Alise Zita Zeidaka

Kad kino, teātri un muzeji ir ciet, mājās laiks azartiskiem spēļu vakariem

Pirms pandēmijas galda spēles notika retāk, bet tagad viņu mājās ir īsts uzrāviens. «Decembrī spēlējām kā traki — gandrīz katru vakaru vairākas spēles,» stāsta mamma Ilze Rupā, tētis Emīls, 12 gadus vecais Gustavs un deviņgadniece Elīna. Šī brīža favorīts esot Ticket to Ride — katram jābūvē dzelzceļš, lai savienotu Eiropas pilsētas. Kad kāds sasniedz jaunu rekordu, ģimene to piefiksē uz lapiņas. Šobrīd nepārspēta ir mamma. Vēl iecienīta ir Bohnanza, kurā spēlētāji pelna monētas, stādot pupas. Vecuma atšķirība nav šķērslis — vienlīdz interesanti ir gan Elīnai, gan vecākiem.

Elīna spēlē jau kopš piecu gadu vecuma — sākumā komandā ar mammu, tagad jau pati. Viņai vislabāk patīk Skiču drudzis — minūtes laikā uz speciālas virsmas jāuzzīmē pēc iespējas vairāk no sešiem uz kartītes rakstītajiem vārdiem. «Kā mēmais šovs ar zīmēšanu,» paskaidro mamma, jāzīmē arī abstrakti vārdi. Uzzīmē nu cilvēcību!

«Spēlējot esmu iemācījusies ātrāk un precīzāk zīmēt,» stāsta Elīna, kas apmeklē mākslas skolu. Savukārt brālis Gustavs jau piekto gadu mācās Rīgas Šaha skolā, un regulāras videonodarbības viņam notiek arī pandēmijas laikā. Viņam patīk prāta un stratēģijas spēles, piemēram, Pandemic, kurā spēlētājiem ir jāsadarbojas, lai uzvarētu pandēmiju.

Gustavs ir arī nepārspējams Monopola čempions. «Esmu pētījusi, ko viņš dara, mēģinājusi darīt tāpat, bet nekā! Citreiz viņam rokās ir viens dolārs, bet līdz bankrotam tik un tā nenonāk,» brīnās Ilze. Reizēm Gustavs stratēģisko domāšanu slīpē, spēlējot pats ar sevi, piemēram, Risku. Vēl cieņā ir vārdu spēle Scrabble, kārtīgs izaicinājums spēlētāju vārdu krājumam. Kaut arī uz kastes norādīts, ka spēle paredzēta bērniem no 10 gadu vecuma, piedalās arī Elīna. Ilze stāsta, ka norādītais vecums bieži vien nav šķērslis — arī sešgadnieki var spēlēt «8+» spēles.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu