Jākāpina temps! • IR.lv

Jākāpina temps!

35
Zīmējums — Freepik
Baiba Kļava, Dinija Jemeļjanova

Ja piepildīsies jaunā veselības ministra ambiciozie vakcinācijas plāni, 60% aptveramību Latvijā var sasniegt jūlijā. Pašlaik gan sapotēta tikai ceturtā daļa medicīnas darbinieku, īpaši kūtri iet Latgalē

Kā jūtaties, dakter? Uz šo medmāsas jautājumu uzreiz pēc Covid-19 vakcīnas injekcijas narkologs Jāzeps Korsaks atbild pārliecinoši: «Lieliski!» 62 gadus vecais ārsts ir viens no pirmajiem vakcinētajiem mediķiem Daugavpils reģionālajā slimnīcā. Varētu teikt — retais. Slimnīcā strādā vairāk nekā pusotrs tūkstotis darbinieku, bet līdz pirmdienas vakaram vakcinēti bija tikai  179. 

Pēc tam, kad dakteris savu vakcinācijas video publicēja Facebook, viņa mobilais kļuva par karsto tālruni, stāsta pieredzējušais un Latgalē labi zināmais Korsaks, kas 24 gadus bijis galvenais ārsts Rēzeknes slimnīcā. Zvanījuši gan pazīstamie, gan nepazīstamie, lai pārsteigti jautātu «kāpēc» un raižpilni — «kāda pašsajūta». Ar izteikti negatīviem komentāriem viņš saskāries tikai virtuālajā vidē un domā, ka tos rakstījuši interneta troļļi.

«Redzēt, cik smagi iet šiem pacientiem, kāda ir sajūta, kad trūkst gaisa, redzēt nāves bailes» — šāda pieredze bijusi galvenā motivācija teikt vakcīnai «jā». Korsaks no kolēģu stāstītā zina par Covid-19 slimnieku neatgriezeniskajiem plaušu bojājumiem, ilgo atlabšanas periodu, nespēku un apātiju. Pret gripu dakteris nevakcinējoties, toties kā mednieks regulāri potējas pret ērču encefalītu. Eiropā apstiprinātajām vakcīnām viņš uzticas un kā bijušais kolektīva vadītājs jutis atbildību vakcinēties arī tāpēc, lai rādītu piemēru tiem, kas vēl šaubās. Sarunās ar kolēģiem aplamus argumentus nav dzirdējis, taču mudina valdību aktīvi vakcinēt tos, kuri grib, nevis gaidīt, kamēr kāds pārdomās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu