Vadzis pilns • IR.lv

Vadzis pilns

3
Nellija Ločmele

Vīrusam brīvdienu nav! Tā pandēmijas sākumā vēstīja Veselības ministrija, prātīgi mudinot Lieldienās mazināt infekcijas izplatību. Gada noslēgumā šī patiesība gan bija aizmirsusies. Lai gan vīrusa dēļ ir pārpildītas slimnīcas, katru dienu no jauna hospitalizēti vairāk nekā 100 cilvēki un Covid-19 upuru līķu uzglabāšanai Rīgā pat nācās ierīkot mobilo morgu, vislabākā svētku dāvana šajā pandēmijā — vakcīna! — palika ieslēgta saldētavās un ledusskapjos.

Jau uzreiz pēc Ziemassvētkiem Latvija un citas ES valstis saņēma pirmo vakcīnu piegādi, gandrīz 10 tūkstošus devu, taču mūsu veselības sistēma ar to rīkojās kā untumains tīnis ar vecmāmiņas dāvātu džemperi, kuru mugurā vilkt būtu pēdējais lūzerisms. Rezultāts — pirmajā nedēļā vakcīnas bija saņēmuši divi tūkstoši mediķu, izmantota tikai ceturtā daļa devu. Grūti noticēt, bet veselības sistēmā, kas atrodas ārkārtas situācijā, vakcinācijas procesam bija svētku brīvdienas! Citi gan turpināja šancēt — svētku brīvdienās tika atklāti gandrīz 3500 jauni inficētie, slimnīcās nonāca 500 sirdzēji un 54 nomira. Tikmēr Lietuvā jau pirmajā vakcinācijas dienā — starp citu, svētdienā — sapotēja vairāk nekā divus tūkstošus mediķu, bet pirmajā nedēļā izlietoja visas saņemtās devas. Šonedēļ potē nākamos 10 tūkstošus, ir jau piegādāta trešā krava un veselības ministrs no ražotāja dabūjis solījumu par jaunu 20 tūkstošu devu piegādi katru nedēļu.

Tāpēc mani nepārsteidza premjera Kariņa lēmums otrdien beidzot pieprasīt veselības ministres Viņķeles demisiju. Tā turpināt tiešām nevar.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu