Kremļa bandiniece • IR.lv

Kremļa bandiniece

4
Aivars Ozoliņš

Dana Reizniece-Ozola kļuvusi par Krievijas interešu starptautisku pārstāvi

Ziņās par to, ka Dana Reizniece-Ozola (ZZS) kļūs par Starptautiskās šaha federācijas (FIDE) rīkotājdirektori un valdes priekšsēdētāja vietnieci, pirmdien bija citēts viņas teiktais, ka tas esot viens no augstākajiem amatiem, «kāds Latvijai bijis kādā no starptautiskām sporta organizācijām», un tā būšot «lieliska iespēja nest Latvijas sporta vārdu pasaulē». Viņai vienmēr bijusi raksturīga diezgan vientiesīga demagoģija.

Lai nu kurš, bet Lemberga šahiste pati gan saprot, ka tas ir amats nevis Latvijai, bet gan viņai kā Kremļa režīmam tuvajiem beidzot pietuvinātajai, un pasaulē jānes būs nevis «Latvijas sporta vārds», bet gan Krievijas politikas vēstījumi.

FIDE jau ceturtdaļgadsimtu vada Kremlim īpaši tuvi cilvēki. No 1995. līdz 2018. gadam septiņus termiņus pēc kārtas FIDE prezidents bija Kalmikijas prezidents un Putina uzticamības persona Kirsans Iļumžinovs. 2015. gadā ASV noteica viņam sankcijas par atbalstu Sīrijas diktatora Bašāra al Asada valdībai. Tam sekoja FIDE kontu slēgšana Šveices bankās un gūzma atklāsmju par Iļumžinova koruptīvajiem darījumiem neformāla Krievijas sūtņa lomā.

Tikai daži piemēri. Divas dienas pirms ASV iebrukuma Irākā 2003. gadā Iļumžinovs aizlidoja uz Bagdādi tikties ar Sadama Huseina dēlu Udaju. 2011. gadā NATO militārās kampaņas laikā pret Lībiju viņš devās uz Tripoli it kā uzspēlēt šahu ar diktatoru Muamaru Kadafi. Drīz pēc pilsoņu kara sākšanās Sīrijā 2012. gadā ieradās Damaskā, lai it kā nogādātu šaha mācību grāmatas Sīrijas bērniem. ASV īpašā prokurora Roberta Millera ziņojumā par Krievijas iejaukšanos 2016. gada vēlēšanās aprakstīts, kā FIDE vadītājs uzreiz pēc Trampa uzvaras sācis «būvēt nākotnei» attiecības ar jaunā ASV prezidenta komandu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu