Dega par pacientiem • IR.lv

Dega par pacientiem

Pēc augstskolas beigšanas Pauls Aldiņš mērķtiecīgi pievērsās HIV ārstēšanai un pētniecībai. Foto no privātā arhīva
Anda Burve-Rozīte

Stradiņa slimnīcas infektologs Pauls Aldiņš (49) pandēmijas apkarošanā iesaistījās jau kopš agra pavasara, bet decembrī ārstu pašu nāvējoši skāra Covid-19

Nav laika domāt par citām lietām, tagad jāglābj Covid-19 pacienti! Tā infektologs Pauls Aldiņš bija teicis draugiem šoruden, kad Latvijā strauji un nepiekāpīgi sāka augt saslimušo skaits. Vēl novembra beigās dzīvespriecīgais, ar lielu enerģiju apveltītais ārsts sarunājās ar studentiem un kolēģiem Zoom sapulcēs, apmeklēja pacientus un piedalījās konsilijos, kur ārsti lēma par medikamentu lietošanu smagi slimajiem. Bet decembrī viņš pats kļuva par vienu no Covid-19 pacientiem savā slimnīcā. Slimības gaita bija smaga, un ārstu neizdevās glābt, 31. decembra vakarā viņa dzīve aprāvās.

Latvija ir zaudējusi daudz vairāk nekā vienkārši labu infektologu — vienu no pirmajiem, kas Latvijā strādāja ar HIV slimniekiem un pēcāk iesaistījās aknu transplantācijas nodrošināšanā. Latvija ir zaudējusi ārstu, kas savu darbu darīja no sirds, netiecoties spīdēt medijos un dzīvot luksusa dzīvi. Kolēģis, profesors Uga Dumpis saka — Pauls Aldiņš ļoti daudz strādājis ar visiem sabiedrības slāņiem: gan slavenībām, gan cietumniekiem, un nekad uz tiem nav skatījies kā labākiem vai sliktākiem. Stāvējis un kritis par visiem saviem pacientiem.

Ļoti cilvēcīgs un sirsnīgs

Kad pērn gatavojos vairākām Ir intervijām par partnerattiecību regulējumu Latvijā, internetā atradu sleju, ko dakteris Aldiņš pavasarī bija rakstījis Latvijas Avīzei. No ārsta pozīcijām, ik dienu saskaroties ar smagi slimiem pacientiem, viņš argumentēja, kāpēc svarīgi pieņemt šo regulējumu. «Lai arī sabiedrībā diskutējam par dažādiem ar ģimeni saistītiem jautājumiem, mums jāskatās arī plašāk, jo ģimene un veselības aprūpe nav monēta ar divām pusēm, tā ir daudzšķautņaina un ikvienam no mums ir jāmēģina skatīties uz mūsdienu realitāti plašāk un racionālāk,» viņš rakstīja. Tas bija drosmīgs solis — pretrunu plosītā sabiedrībā nākt klajā ar savu viedokli.

Šī nebija pirmā reize dzīvē, kad infektologs nostājās pret stereotipiem un bailēm — viņa ilggadējā darbā ar HIV pacientiem tā bija ikdiena. Aldiņa kolēģe, infektoloģe Gunta Stūre stāsta, ka 90. gados tā bijusi Latvijas Infektoloģijas centra ārstu ikdiena — skaidrot gan sabiedrībai, gan citu specialitāšu mediķiem, ka AIDS slimnieki ikdienā neapdraud apkārtējos, no viņiem nav jāvairās un viņus ārstēt ir droši.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu