Ekonomikas restartam būs svarīga 5G infrastruktūra • IR.lv

Ekonomikas restartam būs svarīga 5G infrastruktūra

1
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Kaspars Buls, BITE Latvija vadītājs

Pandēmijas laikā mēs redzam, cik nozīmīgu lomu spēlē tieši IKT un telekomunikāciju nozares. Attālināts darbs un mācības, jaunu tiešsaistes pakalpojumu radīšana un nodrošināšana ir radījusi vēl lielāku pieprasījumu pēc ātras un efektīvas datu pārraides. Ik gadu datu patēriņš ierīcēs aug vidēji par 50%, bet šogad šis rādītājs tika sasniegts jau pirmajā pusgadā, pandēmijas pirmā viļņa laikā. Visticamāk, jaunie sabiedrības paradumi, kas transformējušies digitalizācijas paātrinājuma dēļ, neizzudīs. Tāpēc 5G infrastruktūra būs vitāli svarīga ekonomikas restarta laikā.

Katru gadu krietni aug datu patēriņš. Mēs pavisam drīz būsim izsmēluši 4G tehnoloģiju paaudzes iespējas. Rezultātā jaunu bāzes staciju uzstādīšana notiks tuvumā esošajām, nav prognožu, ka pieprasījums pēc mobilajiem datiem varētu samazināties, un tīkla kapacitāte turpinās kristies. Zaudētāju būs daudz.

Ir skaidrs, ka nākamie gadi būs izaicinājumiem pilni, tāpēc valstij būs svarīgi atbalstīt tās nozares, kuru loma ekonomikas atveseļošanā ir vislielākā. Nav noslēpums, ka IKT un telekomunikāciju sektors ir tie, kuri bruģē ceļu inovācijām, kas galu galā ir investīciju magnēts un attīstības dzinulis.

Proti, šogad esam ļoti mērķtiecīgi strādājuši pie 5G attīstības, un, manuprāt, tieši šai tehnoloģijai var būt ievērojama ietekme uz Latvijas ekonomikas atkopšanos un attīstību nākotnē.

Turklāt runa nav tikai par tās iespējām iedzīvotāju ikdienā, bet galvenokārt tieši biznesa, industriālajos risinājumos izglītībā, satiksmē, zinātnē, veselībā, pilsētvidē, inovācijās, investīciju piesaistē u.tml.

Piemēram, 5G radīs iespēju modelēt ielu satiksmes plūsmas un mērīt gaisa kvalitātes izmaiņas pilsētā. Šī tehnoloģija spēs veidot jaunu veselības aprūpes ekosistēmu, kas ar konstantas datu plūsmas palīdzību, korelējot to ar dzīvesstila un sociālajiem paradumiem, spēs paredzēt pacienta veselības riskus, noteikt piemērotāko ārstēšanas pieeju u.tml. Tāpat 5G savas zemās latentātes dēļ ļaus sensoru tehnoloģijām un lietu internetam (Internet of Things) attīstīties jaunā līmenī – zemniekiem būs iespēja mērīt augsnes mitruma līmeni, izmantojot sensorus, bet pilsētvidei – izmantot ielu apgaismojumu energoefektīvi. Mašīnsaziņa, mākslīgais intelekts un lietu internets arī autonomi braucošu sabiedrisko transportu un reāllaikā darbojošos luksoforus, kas mazina sastrēgumus satiksmē, padarīs par realitāti.

Papildus tam Latvijai, salīdzinot ar pārējām Baltijas valstīm, ir vairākas priekšrocības 5G tehnoloģijas ieviešanā, piemēram, attīstīta interneta infrastruktūra, pateicīgs reljefs, frekvenču pieejamība u.c.

Jāuzsver, ka veiksmīga 5G ieviešana ir arī valsts iespēja nostiprināt savas pozīcijas uz pasaules skatuves kā vienai no mobilo tehnoloģiju līdervalstīm, vienlaikus gūstot pienesumu ekonomikai.

Tiesa, lai mēs 5G ieviešanu realizētu veiksmīgi, ātri un par iespējami mazākām izmaksām, tā ir jāveic gudri, balstoties arī uz starptautisko pieredzi citās valstīs. Jau labu laiku Eiropas Savienība ir aktīvi iedrošinājusi mobilos operatorus dalīties ar bāzes stacijām, atzīstot ieguvumus, ko šī prakse sniedz sabiedrībai un videi.

Mūsdienās operatoru dalīšanās ar tīklu ir samērā ierasta prakse – kopumā pasaulē pašlaik ir aptuveni 100 šāda veida vienošanos, tai skaitā 40 no tām ir Eiropā. Piemēram, Tele2 un Telenor Zviedrijā, Orange un T-Mobile Polijā, DNA un Telia Somijā, SFR un Bouyugues Telecom Francijā, Vodafone un Nova Islandē.

Turklāt, kā novērojams citos tirgos, tīkla dalīšana veicina konkurenci, jo šādos apstākļos operatori lielāku uzmanību velta produktu un pakalpojumu attīstībai, klientu servisam, nevis sacenšas jaunu bāzes staciju būvniecībā. Arī Latvijā šāda prakse sniegs vairākus ieguvumus.

Pērn ar mērķi veicināt 5G attīstību BITE un Tele2 vienojās par kopīga radiopiekļuves tīkla (Radio Access Network, RAN) izveidi Latvijā un Lietuvā. Vienošanās rezultātā tika izveidots kopuzņēmums Centuria. Kopuzņēmuma galvenais mērķis ir radīt modernu, augstas kvalitātes RAN tīklu, kas apvienos visu mobilo tehnoloģiju paaudzes, arī 5G, lai nodrošinātu labākus mobilo sakaru pakalpojumus gan iedzīvotājiem, gan uzņēmumiem un valstij kopumā. Projekta realizēšana būtiski uzlabotu mobilo sakaru tīkla veiktspēju un arī veicinātu ātrāku 5G sakaru ieviešanu.

Partnerībai būs arī pozitīva ietekme uz vidi, jo resursu efektīvāka izmantošana ļaus, piemēram, par 20% samazināt elektroenerģijas patēriņu. Būtiski, ka divu operatoru kopīgs darbs pie 5G ieviešanas neietekmēs konkurenci produktu un pakalpojumu jomā – arī turpmāk BITE un Tele2 darbosies kā neatkarīgi uzņēmumi.

Esmu pārliecināts, ka 2021. gadā operatori turpinās darbu pie jaunu 5G bāzes staciju uzstādīšanas un konfigurēšanas. Tādi ir arī mūsu plāni. Lai gan pandēmija ir nesusi daudz nezināmā, nākamajos gados 5G būs visas iespējas pierādīt savu potenciālu ekonomikas atlabšanas veicināšanā. Jo mums būs gudri jāievieš ne tikai tehnoloģijas. Mums būs arī gudri jāstrādā, un tas nozīmē, ka digitalizācijas paātrinājumam ir ļoti izšķiroša loma. Atbilstošas infrastruktūras attīstība nav atrauta no ekonomiskās situācijas un valsts iespējām. Tieši pretēji – mēs esam vienā laivā un mums atliek tikai sadarboties.

Komentāri (1)

Sskaisle 21.12.2020. 14.22

kopš 300 m no manas mājas uzlika 5g – man džinkst labajā ausī un zvirbuļi un baloži te reti parādās – vot kaut krustā sitiet – bet neticu ka 5g nav ietekme uz veselību

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu