Liberāļu uzvara un Covid-19 • IR.lv

Liberāļu uzvara un Covid-19

Jaunā Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte 13. decembrī vada valdības sēdi, kurā tika pieņemti stingri ierobežojumi pandēmijas savaldīšanai. Foto — Scanpix
Ovidijs Lukošus, IQ

Jaunā valdība Lietuvā sāk darbu laikā, kad valsti plosa vīrusa pandēmija, kuras gals pagaidām nav redzams

Piektdien, 11. decembrī, kad parlaments apstiprināja jauno valdību, Lietuva ar divu nedēļu kumulatīvo inficēšanās rādītāju 1188 uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju apsteidza Horvātiju un Covid-19 izplatības statistikā ieņēma otro vietu Eiropā. Vēl spēcīgāk koronavīruss plosījās vienīgi mazajā Luksemburgā. Arī šonedēļ visas trīs valstis paliek saraksta galvgalī ar inficēšanās rādītājiem, kas ir trīsreiz augstāki par Eiropas vidējo.

Uz pirmo sēdi jaunā valdība pulcējās jau sestdien, bet svētdien paziņoja par stingriem ierobežojumiem, kas stājās spēkā otrdien. Formāli Lietuvā jau bija izsludināta karantīna, taču populistiskā Lietuvas Zemnieku un zaļo savienības (ZZS) vadītā valdība, sajūtot no rokām slīdošo varu, nebija gatava pieņemt skarbus lēmumus, lai gan ik dienu tika apstiprināti vairāk nekā trīs tūkstoši jaunu Covid-19 gadījumu un desmitiem dzīvību tika zaudētas.

Pēc 25. oktobrī notikušajām Seima vēlēšanām Lietuvā izveidojās neparasti ilgs varas vakuums. Prezidents Gitans Nausēda, kura uzdevums bija apstiprināt valdības līgumu, nesteidzīgi tikās ar ministru kandidātiem. Pretendentu izraudzīšanās Lietuvā ir kļuvusi par savdabīgu rituālu, ar kura palīdzību prezidenti, kuriem citādi iekšpolitikā nav īpaši daudz pilnvaru, gūst iespēju nodemonstrēt savu gribu un nostiprināt neformālo ietekmi. Daudzi ar ironiju atceras prezidentes Daļas Grībauskaites rīkotos angļu valodas eksāmenus, kuri sagādāja daudz grūtību vecākās paaudzes politiķiem. Taču pat šie eksāmeni notika veiklāk nekā testi, ko organizēja Nausēda, kurš kļuvis slavens ar rāmu raksturu un maigu dabu. Trakojot pandēmijai, šāds lēnīgums sacēla kritikas vētru.

Nav viegli atrast objektīvu skaidrojumu, kāpēc tieši Lietuva ir kļuvusi par ziemeļvalstu un Baltijas valstu autsaideri, Covid-19 inficēto skaita ziņā uz miljonu iedzīvotāju apsteidzot pat Zviedriju, kas nodarbojās ar eksperimentiem. Taču vismaz viens iemesls ir skaidrs — Seima vēlēšanas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu