Kā man pagāja šis gads. Inese Vaivare • IR.lv

Kā man pagāja šis gads. Inese Vaivare

Foto — Andrejs Komarovs
Gunita Nagle

Strādājot sabiedriskajā organizācijā, viņa ir iemācījusies ātri saprast, kādu palīdzību cilvēkiem vajag. Pavasarī viņa iesaistījās brīvprātīgo kustībā, kas izvadā pārtiku senioriem, bet kopš augusta palīdz baltkrievu opozicionāriem

Pirms Covid-19 pandēmijas Inese Vaivare daudziem bija nezināma — viņa klusi un mierīgi vadīja sabiedrisko organizāciju Latvijas Platforma attīstības sadarbībai jeb LAPAS. Taču, kad pandēmija pavasarī nobremzēja LAPAS projektus, Inese ar apskaužamu enerģiju pievērsās brīvprātīgam, neviena neapmaksātam darbam, kas tolaik bija visvairāk vajadzīgs. Viņa bija starp aktīvistiem, kas izveidoja kustību Viegli palīdzēt — ātri izdomāja veidu, kā saorganizēt brīvprātīgos, kas var nopirkt un aizvest pārtiku cilvēkiem, kuri nevar vai nedrīkst pamest mājas. Bet, kopš baltkrievu tauta ir sacēlusies pret autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko, Inese Vaivare cenšas palīdzēt tiem baltkrievu aktīvistiem, kas meklējuši palīdzību Latvijā.

Sazvanīta Limbažos, Inese runā ātri un kaismīgi. Lietišķi izskaidro, kāpēc LAPAS daudziem bija maz zināma organizācija. Tā darbojas ārpolitikā — nodod Latvijas valsts attīstības pieredzi citām valstīm.

Lai gan rudenī kļuvis skaidrs, ka pārtikas piegādes izolācijā esošajiem vairs nav nepieciešamas, tas nenozīmē, ka Viegli palīdzēt aktīvisti metuši mieru — pašlaik viņi veido tiešsaistes rīku, kas palīdzētu krīzē nonākušajiem orientēties valsts un pašvaldību piedāvāto atbalsta pasākumu mudžeklī.

«Aiziet» lietas, pēc kurām ir reāla vajadzība, secina Inese, kas astoņus gadus nostrādājusi sabiedriskajās organizācijās. Kad augustā Baltkrievijā masu protesti pret vēlēšanu viltošanu izvērtās asiņainās sadursmēs, viņas pirmā doma — vajadzīga medicīniska palīdzība. «Iemetu tviterī šo domu, un cilvēki, kurus pat nepazinu, pieteicās strādāt palīdzības organizēšanā.» Viņa pati gādāja par ziedojumu tālruņa numuru, citi tviterī izveidoja Free_Belarus_LV kontu, kurā tulko kaimiņvalsts aktīvistu vēstis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu