Kā pie Mao izšausim zvirbuļus • IR.lv

Kā pie Mao izšausim zvirbuļus

5
Autora zīmējums
Romans Vitkovskis, mākslinieks

Mao Ķīnā izšāva zvirbuļus, lai iegūtu lielāku ražu, bet ieguva badu. Šis raksts nav par pieļautām un daļēji labotām kļūdām, bet par domu gājienu, kas radīja esošo situāciju.

Latvijas kultūrtelpu veido visa veida māksla, zinātne un izglītība. Kultūrtelpa ir radošuma un attīstības ģenerators, kurā pastāv zināma veida līdzsvars starp komercializējamo mākslu, zinātni un brīvo mākslu un fundamentālo zinātni. Bez brīvās mākslas un fundamentālās zinātnes zūd radošo domu apmaiņa, no kuras lielā mērā barojas komercializējamā māksla un zinātne. Ierobežojas domu daudzveidība, kā arī tiek vienpusējota izglītība.

Pašlaik ir novērojami tīši vai netīši mēģinājumi deformēt Latvijas kultūrtelpu. Negribētos politiķus novērtēt kā intelektuālus nespējniekus, taču pretējā gadījumā politiķus nāktos klasificēt kā neliešus, kas domā tikai par pašlabuma gūšanu īstermiņā.

Valdības domu gājienu vislabāk rāda vienlaikus precedenti:

  1. valdība pieņem un aiznes uz Saeimu likumprojektu, kas paredz nodokļu maksāšanu no neiegūtiem ienākumiem;
  2. radošai personai tiek ieteikts mainīt nodarbošanos un veikt sociālas korekcijas, ja nevar, valdošoprāt, pietiekami nopelnīt, lai samaksātu kādu konkrētu nodokli;
  3. radošas personas pielīdzina pašnodarbinātiem – sēņu un ogu lasītājiem, tamborētājiem utt.;
  4. mēģinājumi pakļaut un birokratizēt augstāko izglītību, kā arī ierobežot Latvijas Zinātņu akadēmijas ietekmi;
  5. visnotaļ aicina radīt pārsvarā komercializējamus darbus gan zinātnē, gan mākslā.

Kāpēc jābūt nodokļiem no neiegūtiem ienākumiem? Valdība uzskata, ka ienākumi tiek gūti pelēkā sektorā un tātad, pēc valdības rēķina, ir, no kā maksāt. Apbrīnas cienīga loģika! Vadoties pēc šiem cietiem un pārliecinošiem principiem, ministriem, politiķiem un ierēdņiem būtu jāsēž kādus mēnešus (vismaz trīs) cietumā katru gadu, jo sabiedrībā tāpat ir ciešs un pārliecinošs uzskats, ka viņi visi ņem kukuļus un zog nodokļu maksātāju naudu.

Valdošie, aicinot radīt pārsvarā komercializējamus darbus, rada konkrētu rīcības virzienu – kultūrtelpas deformēšanu. Politiķuprāt, izšaujot tos, kas nav pietiekami komercspējīgi, paliks tikai izcilnieki un tad būsim „zirgā”, bet sanāks tāpat kā Ķīnā – būs izcilu radošo personu bads.

Kultūrtelpai ir jābūt ar pietiekami lielu masu, lai tā sāktu izcili radīt. Tajā, protams, būs arī viduvējības – analoģiski sportam. Izglītība pati barojas no kultūrtelpas un rada tās papildinājumu.

Valsts problēma ir tā, ka radošas personas nesaņem adekvātu atlīdzību, jo valsts ir parūpējusies par, piemēram, vizuālās mākslas kritikas praktisku izzušanu no mediju telpas un izglītības. Vāju zināšanu rezultātā par mākslas darbiem sabiedrība negrib ne zināt, ne maksāt to, ko tie maksā, jo neizprot to vērtību. Arī zinātnieki dzīvo pie visai skaudra atalgojuma. Sabiedrībā tiek kultivēts viedoklis, ka tie „olugalvas” tur bezjēgā burās par nodokļu maksātāju naudu un tad vēl grib mūs pamācīt. Arvien mazāk augstskolu absolventu dodas zinātnē, jo tur būs bada maize (tā ka nesakiet, ka jaunā paaudze nesaprot, ko “savārījuši” politiķi). Tas arī ir izglītības rezultāts, un Izglītības un zinātnes ministrija ar Augstskolu likuma grozījumiem mēģina šo viedokli nostiprināt, proti, mākslai un zinātnei ir jābūt tirgus precei jau rīt uz pusdienlaiku.

Šeit šķietami izskatās pēc ļauna nodoma, jo šie ir precedenti, kas izteikti „spēlē vienos vārtos” – diskriminē pamatā radošās personas – neatņemamu kultūrtelpas sastāvdaļu. Tas ierēdņiem un politiķiem bija sen zināms vai viegli noskaidrojams, un šo situāciju par kļūdu ir grūti nosaukt.

Radošas personas nodokļus maksā tādus, kādus valsts ir iedibinājusi un ar šo pašu garantējusi, ka tieši šo nodokļu maksātāji saņems vienādu valsts pakalpojumu. Tā ir valsts problēma, nevis legālu nodokļu maksātāju problēma, ka valsts nemāk noteikt autoratlīdzības saņēmēju loku. Mākslā, piemēram, ir ļoti daudz dažādas laba līmeņa starptautiskas žūrētas izstādes un konkursi, kur pati piedalīšanās (iziets caur žūrijas sietu) ir skaidrs autora spēju apliecinājums.

Kultūrtelpa nav budžeta tiešu ienākumu ģenerators, bet nopietnu ilgtermiņa investīciju areāls, no kura iegūtā atdeve ir daudz lielāka par klasiskām investīcijām uzņēmējdarbībā. Deformējot kultūrtelpu, tiek iznīcināta nākotne – bads, tāpat kā Ķīnā. Tātad būs jāimportē zvirbuļi.

Ir paspīdējis sauklis – Latvija radošuma lielvalsts, bet sagaidāmi šī lielvalsts būs bez radošiem cilvēkiem.

Komentāri (5)

Sskaisle 08.12.2020. 10.46

ja par Mao zvirbuļiem – Latvijā zvirbuļus nešauj, bet nezinu kāpēc- paši izzūd – manā sētā dominē vārnas – pat kaijas te nebrēkā, jo valdošās un noteicošās ir vārnas. Viena suga, viena kārtība!

0
0
Atbildēt

0

Sskaisle 08.12.2020. 10.37

Lasu , ka LNMM par pusmiljonu ir iepircis gleznas savai kolekcijai . Ideāli , super. Nu bet tad mākslinieku maciņos ir pusmiljons. Maz? Bet mums pat i tik daudz nav. Mēs tāpat strādājam no rīta līdz vakaram. Bet atšķirībā no jums mēs maksājam nodokļus. Man valsts ņēma pusi no nopelnītā. Jūs tik daudz samaksājāt valstij nodokļos?

Netaisnība šausmīgākā .

0
0
Atbildēt

1

    rv > Sskaisle 08.12.2020. 15.51

    Radošas personas = mākslinieki un zinātnieki maksā visus ar likumu noteiktos nodokļus. Tas ir mīts, ka nodokļus nemaksā.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > rv 08.12.2020. 16.35

    jā, bet puaro.lv bija raksts ka Bondara sieva reklamē kā tirgo gleznas un uztur ģimeni , bet žurnālisti izpētīja, ka viņa nav reģistrējusies VIDā un nodokļus nemaksā.

    Vai piemēram, fb , instagram – paseko līdzi tām smukajām bildēm, kur smukas dāmas bildējas kopā ar glezniecības slavenībām – tikko nopirktiem viņu darbiem – tur ir runa par tūkstošiem – tur nodokļus maksā ?

    un vēl – ja tas ir mīts, ka nemaksā nodokļus – tad ziņo policijai , ka valdība apzināti maldina un kurina naidā sabiedrību – jo redz valdība saka, ka radošie nodokļus nemaksā – bauda dzīvi – tad es tādas lietas nenosapņoju – es to lasu un dzirdu lr un ltv

    lūk

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 08.12.2020. 10.34

Vai tas, ka šobrīd ir komunikācijas problēmas valstī starp varu un sabiedrību , par kurām mēs nezinām , ar ko tas beigsies – vai tā nav sekas tai kultūras nepiejamībai visai sabiedrībai? Es jau pirms 20 gadiem rakstīju, ka kultūra Latvijā ir padarīta par pašapkalpošānās biznesu, kurā tik jāpumpē naudu un tad viņi kaut ko tur vāra sev katlos.

Būtu mana teikšana – ne eirocentu no valsts tādiem. Ne eirocentu . Ejiet un cīnieties par izdzīvošanu kā mēs visi .

Radošie ir priviliģēti kā tādi liellopi no Orvela Fermas Jums ir kur aiziet un paprasīt – jums iedos – protams, ja vien pratīsiet būt varai pateicīgi , ko darīt parējiem Latvijas iedzīvotājiem? Piemēram, man? Pat Čaka ielu atdeva kaut kādiem sasodītiem velosipēdistiem . Tik vien dzird no jums -dodiet mums vēl neņemeit nost. Ejiet pa gaisu ar savu sasodīto egoismu . Tāpat jūs dzīvojiet savā no īstenības atrautā pasaulē. Mēs tauta nespējam visus liekēžus uzturēt

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu