Saules pavediens • IR.lv

Saules pavediens

Zita Bauze (40, pa kreisi): agrāk — SIA Berling piegādes menedžere, tagad — SIA Forgaminnt dibinātāja un ražošanas menedžere. Aiva Bauze (35): agrāk — UADBB Aon Baltic Latvijas filiāles klientu menedžere, tagad — SIA Forgaminnt dibinātāja un eksporta menedžere. Foto no personīgā arhīva
Ieva Puķe

Cauri audumiem, ko SIA Forgaminnt izmanto bērnu apģērbu un rotaļlietu šūšanā, vijas dzintara diegs. «Neskatoties uz Covid-19 situāciju, eksports un izaugsme lēnā garā notiek,» secina ģimenes uzņēmuma īpašniece Zita Bauze. Viņu ražojumi iekļuvuši veikalos Skandināvijā, Beļģijā, Nīderlandē, Vācijā un Turcijā

Dzintara meitenes, kā māsas Aivu un Zitu Bauzes nosaukuši industriālajās bērnu apģērbu un rotaļlietu izstādēs satiktie cilvēki, šobrīd šķir divas jūras. Zita, abu izveidotās SIA Forgaminnt runaspersona, atzvana no Islandes. Marta sākumā aizbraukusi ciemos pie mammas, kura tur dzīvo jau 13 gadus. Slēdzot robežas, avioreisi tika atcelti. Vasarā bija iespēja atgriezties Latvijā, taču Zita izlēma vēl mazliet uzkavēties. Pandēmijas laikā tik un tā viss notiek attālināti, pārvaldīt Latvijas jaunuzņēmumu var, arī atrodoties netālu no Polārā loka.

Novembra otrajā pusē, kad risinās mūsu saruna, Islandē jau sākusies ziema, tātad latvietei šogad izdevies piedzīvot visus četrus ziemeļzemes gadalaikus. «Baterijas» uzlādējušas ekskursijas neparastajā Islandes dabā, bet sadarbības partneri ārzemēs visbiežāk pat nenojauš, no kurienes zvana Zita. «Zina tikai mani tuvie cilvēki un LIAA Jelgavas Biznesa inkubatora vadība. Uzņēmums attīstās neatkarīgi no tā, kur esmu,» viņa uzsver. «Protams, kādam ir jābūt uz vietas Latvijā, kas visu koordinē. To dara māsa Aiva.»

Vispirms eksports, tad — Latvija

«Es ražoju, viņa pārdod,» Zita Bauze iezīmē abu māsu lomas bērnu apģērbu un rotaļlietu biznesā, ko sākušas attīstīt 2017. gadā. «Kā radās ideja? Tā ir pieredze tirdzniecībā, eksportā, dalība starptautiskajās izstādēs, ražošanas procesā līdzīgā sfērā. Pārliecību, ka mums jāpievēršas savam biznesam, deva ceļā sastaptie cilvēki. Svarīga bija arī ideja par dzintara diegu.»

Zita un Aiva ir jelgavnieces. Zita studējusi uzņēmējdarbību un vadību, bet 12 gadus nostrādājusi apdrošināšanas jomā. Tāpat kā māsa Aiva, kura darbā veselības apdrošināšanā izmantoja Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas fakultātē iegūtās zināšanas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu