Nebūs kā agrāk • IR.lv

Nebūs kā agrāk

Pauls Raudseps

Baidens it kā sola atgriešanos pie normalitātes, taču pasaule ir stipri mainījusies

Trampa šausmene mūs ir tā pieradinājusi pie asām izjūtām un pastāvīga spriedzes kāpinājuma, ka būs grūti pierast pie jaunievēlētā ASV prezidenta Baidena centieniem atjaunot politiku uz normalitātes takas. Citkārt paziņojumi par iecerētajiem valdības sekretāriem (kā Amerikā dēvē ministrus) piesaistītu krietni lielāku uzmanību gan tāpēc, ka Baidena kabinetā būs nepieredzēti daudz sieviešu un etnisko minoritāšu, gan tāpēc, ka «personāls nosaka politiku» un izvēlēto sekretāru līdzšinējā darbība un ideoloģija dod ieskatu Baidena iecerēs un mērķos. Amerikas politikā notiekošajam vēl aizvien ir milzīga ietekme uz pārējo pasauli, tomēr Baidena gatavošanās valdības pārņemšanai 20. janvārī šobrīd lielā mērā pazūd ikdienas ziņu straumē.

Līdz šim visas izvēles it kā nostiprina iespaidu, ka Baidena galvenais mērķis ir atgriezties nedaudz mītiskajā zelta laikmetā, kad Amerikas augstākās amatpersonas raksturoja garlaicīga (ja vēlaties — līdzsvarota) profesionalitāte. Viens no izcilākajiem šīs pieejas piemēriem ir kandidāte uz finanšu ministra amatu, bijusī ASV Federālo rezervju jeb centrālās bankas vadītāja Dženete Jelena — spēcīga ekonomiste, kura līdzšinējā karjerā izcēlusies ar klusu kompetenci un efektivitāti. Ja Senāts viņu apstiprinās, Jelena kļūs par pirmo sievieti — ASV finanšu ministri.

Otrs piemērs ir kandidāts uz ārlietu ministra jeb valsts sekretāra amatu Entonijs Blinkens. Raksturojums varētu būt līdzīgs Jelenai — kluss, ļoti pieredzējis, augsti profesionāls. Citi Baidena izvirzītie sekretāri sola saprāta un mērenības atgriešanos iekšpolitikā, turpretim Blinkens sūta vēsti pasaulei par atgriešanos pie ģeopolitiskās normalitātes. Vašingtona vairs nepiekops šauri savtīgo Trampa «Amerika pirmajā vietā» politiku, kas noveda pie izstāšanās gan no Parīzes klimata līguma, gan no Pasaules Veselības organizācijas, iedrošināja diktatorus un vājināja sadarbību ar ASV sabiedrotajiem. Blinkens pārstāv tradicionālo ASV ārpolitiku, kuru līdz Trampa prezidentūrai atbalstīja gan republikāņi, gan demokrāti, — Amerikai ir aktīvi jāiesaistās starptautiskās sistēmas veidošanā, lai novērstu konfliktus un veicinātu brīvību un ekonomisko izaugsmi. Tāda sistēma ilgtermiņā ir izdevīga gan pašai Amerikai, gan vairākumam pasaules iedzīvotāju.

Eiropa un Latvija varētu sevišķi priecāties par atgriešanos pie šīm tradicionālajām diplomātijas vērtībām, jo tieši Amerikas iesaiste mūsu kontinenta drošības garantēšanā radījusi priekšnoteikumus Eiropas Savienības ekonomiskajam uzplaukumam un labklājībai. Var droši teikt, ka Baidena valdības attieksme pret ES būs radikāli atšķirīga no Trampa nievām un nolieguma. Kā asprātīgi novērojis bijušais Francijas vēstnieks ASV Žerārs Aro, jaunā administrācija būs visfrančvalodīgākā Amerikas vēsturē — tradicionālajā diplomātijas valodā brīvi runā gan Blinkens, gan Džons Kerijs, kuru Baidens izvēlējies par galveno atbildīgo cīņā pret globālo sasilšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu