«Kolapsa pazīmes jau ir» • IR.lv

«Kolapsa pazīmes jau ir»

Liene Cipule. Foto — LETA
Baiba Kļava

Kāpēc pat stingrākie valdības lēmumi «ne par mata tiesu» nevar uzlabot pašreizējo situāciju slimnīcās un kāda tā ir — jautājam Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktorei Lienei Cipulei

Jau 9. novembrī ieviestā ārkārtas situācija nav spējusi apcirst Covid-19 inficēšanās līkni, tāpēc valdībai nācies arvien paplašināt ierobežojumus un to darbības laiku. Taču veselības sistēma jau tagad ir nopietnā krīzē. NMPD vadītāja Liene Cipule saspringtajā darba kārtībā atrada laiku attālinātai Ir intervijai otrdienas priekšpusdienā — pirms valdības ārkārtas sēdes, kura ieilga līdz naktij.

Oktobra beigās jūs brīdinājāt — veselības aprūpes sistēma mēneša laikā var nonākt kolapsa stāvoklī. Covid-19 pacientu skaits slimnīcās apmēram trīskāršojies. Kā pašlaik vērtējat situāciju, cik tuvu ir kolapss?
Vispirms gribu komentēt šo krāšņo salīdzinājumu «kolapss», ko medicīnā lieto par īslaicīgu sirds un asinsvadu sistēmas vājumu, kas var izpausties arī ar samaņas zaudēšanu. To minēju Saeimas komisijas sēdē, kur tika skatīts deputāta Gobzema jautājums par attieksmi pret Covid-19 ierobežojumiem, masku valkāšanu. Deputāts runāja, ka Covid-19 nav nekas nopietns vai briesmīgs. Man bija jāpasaka ļoti nopietns iemesls, kāpēc jāpārtrauc tā runāt. 

Daudzas valstis lieto jēdzienu «kolapss», raksturojot veselības aprūpes sistēmas pārslodzi. Turklāt ne tikai Covid-19 pacientu, bet arī visu citu pacientu ārstēšana kļūst apgrūtināta. Mediķu saslimšana var radīt ļoti nopietnus papildu riskus. Kolapsu redzējām daudzās Eiropas valstīs. Arī Krievijā, kur neatliekamās palīdzības mašīnas stāvēja rindās pie slimnīcām.

Nezinām, kāda būtu situācija, ja nebūtu ieviesti ierobežojumi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu