Kariņš pret valdību • IR.lv

Kariņš pret valdību

6
Aivars Ozoliņš

Ministriem prioritāte paliek nauda, nevis sabiedrības veselība

Premjerministra Krišjāņa Kariņa uzruna tautai svētdienas vakarā daudziem šķita neesam bijusi dramatiskas izklaides priekšnojautās sarūpētā popkorna vērta. «Neko jaunu nepateica,» vīlies čūkstēja soctīklu burbulis. Tik vien, ka — «draugi, nav labi!». Bet kurš tad to nezina?

Taču ne jau šis demisiju un valdību krišanu alkstošais burbulis bija premjerministra uzrunas galvenais adresāts. Vairākums valdības ministru izliekas neredzam, ka nav labi, un izliekas nesaprotam, ka būs vēl sliktāk, ja viņi nerīkosies tūlīt un izlēmīgi. Valdības slēgtās sēdes ir ērts formāts, lai torpedētu mēģinājumus ieviest nopietnus Covid-19 izplatīšanās ierobežojumus un uzdotu to par «kompromisu». Tāpēc Kariņš svētdien pateica gan kaut ko jaunu — ka līdzšinējā epidēmijas ierobežošanas politika ir bijusi nesekmīga, un pie vainas ir arī «valdības lēmumu pieņemšanas procedūra». «Es mainīšu mūsu līdzšinējo pieeju,» premjerministrs paziņoja.

Svētdienas uzruna acīmredzot bija mēģinājums «mainīt pieeju» — paziņot par stingru ierobežojumu nepieciešamību un nolikt valdību notikuša fakta priekšā. Un pirmdien premjerministrs bija devies uz Pili saņemt Valsts prezidenta un Saeimas priekšsēdētājas svētību saviem plāniem.

Izskatījās cerīgi. Neveiksmes atzīšana ir priekšnoteikums politikas mainīšanai. Diemžēl Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kopsēde otrdien parādīja, ka tik vienkārši nebūs vis. Varēja gaidīt, ka trīs augstāko valsts amatpersonu vienprātība par stingrākiem pasākumiem vīrusa ierobežošanai būs gana svarīgs arguments, lai tos otrdien atbalstītu arī valdības ministri. Tomēr sēde ievilkās līdz naktij un vēl nebija beigusies, kad vairs nebija iespējams atlikt žurnāla numura sūtīšanu uz tipogrāfiju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu