Dziesmas, smejoties nāvei acīs • IR.lv

Dziesmas, smejoties nāvei acīs

Daļa no grupas Urbix: bundzinieks Juris Šenbergs, solists Normunds Štefenhagens un taustiņinstrumentālists Egīls Krūmiņš. Foto — Lauris Aizupietis
Gunita Nagle

Kādreizējie trešmetāla grupas Huskvarn mūziķi kopā ar domubiedriem smagā roka manierē izpildījuši strēlnieku dziesmas. Kas kopīgs smagā metāla mūziķiem ar strēlniekiem, kuri dzīvoja un arī mira pirms vairāk nekā simt gadiem?

Kādā novembra nogales vakarā, pandēmijas klusākajā laikā, notika grupas Urbix albuma Laika dzeloņdrātīs attālinātā prezentācija. Skaļā koncerta vietā kluso tiešsaistes pasākumu pamanīja tikai paši cītīgākie mūzikas apskatnieki un Huskvarn cienītāji. Šīs 90. gadu Latvijas trešmetāla grupas solista Normunda Štefenhagena iesauka ir Urbix, un tieši tāpat tagad sauc jauno grupu. 

90. gados, garos matus nežēlīgi purinot, mūziķi ar bungu un basģitāru ritmiem, un Urbix rēcošo nebalsi izkratīja daudzu smagā metāla cienītāju sirdis. 2015. gada 13. martā grupa nospēlēja savu atvadu koncertu. Taču Huskvarn gars nav miris — pārsteidzošā veidā tas atdzīvojies metālistu grupas Urbix izpildītās strēlnieku dziesmās. Kas kopīgs strēlniekiem ar smago metālu?

Ideja aizrauj visus

«Nav tādu bijušo mūziķu,» saka Juris Šenbergs, kurš bungas spēlējis Huskvarn un vairākās citās grupās. Joprojām spēlē.  

Pēc pēdējā koncerta patiešām neesot bijis domas vēl kādreiz kopā muzicēt. Taču jau mēnesi pēc tā Normundam piezvanījis Uģis Treide no vīru kopas Vilki un lūdzis Latvijas smagā metāla klasiķiem iedziedāt vienu no leģionāru dziesmām Dzeloņdrātis. Grupas Vilki dalībnieki vairākus gadus ir meklējuši un pētījuši karavīru dziesmas. Viņi ir apkopojuši draiskas, sarkastiskas, skarbas un arī skumjas dziesmas, kas dziedātas visos karos, sākot no cara laikiem un beidzot ar Otro pasaules karu. Meklējot vislabāko skanējumu, 2015. gadā radās projekts, kurā vairākas metālistu grupas iedziedāja kara dziesmas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu