Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Donalds Tramps, kas aizvien nav atzinis savu sakāvi ASV prezidenta vēlēšanās, kopš 3. novembra nav piedalījies nevienā publiskā pasākumā, taču vismaz piecas reizes devies spēlēt golfu. To viņš darīja arī pagājušajā sestdienā, kamēr citi starptautiskā foruma G-20 līderi virtuālajā samitā sprieda par tālākiem soļiem Covid-19 globālās pandēmijas ierobežošanā. Foto — Scanpix

Lai arī ASV prezidents Donalds Tramps joprojām neatzīst sakāvi vēlēšanās, viņš atļāvis piešķirt līdzekļus prezidentūras pārejas procesa atvieglošanai. Jaunievēlētais valsts vadītājs demokrāts Džo Baidens sācis savas komandas veidošanu un paziņojis, ka valsts sekretāra (ārlietu ministra) amatam virzīs pieredzējušo ārlietu padomnieku Entoniju Blinkenu. Bijušais ASV prezidents Baraks Obama intervijā izteicies, ka Trampa varas gados valsts starptautiskajām interesēm ir «nodarīts zināms posts».

Farmācijas firmas AstraZeneca un Oksfordas Universitātes kopīgi izstrādātās Covid-19 vakcīnas efektivitāte esot 90%, pirmdien paziņoja firmas pārstāvis. Šis ir jau trešais paziņojums par Covid-19 vakcīnu — pagājušajā nedēļā Pfizer un BioNTech paziņoja par 94% vakcīnas efektivitāti, bet firma Moderna — par 94,5%. Amerikāņi pirmās vakcīnas pret Covid-19 varēs saņemt 11. decembrī, paziņoja ASV koronavīrusa vakcīnas programmas vadītājs.

ES valstu ārlietu ministri pagājušajā nedēļā vienojās paplašināt sankcijas pret Lukašenko režīmu — tās papildinās ar sankcijām arī pret Lukašenko režīmu atbalstošajiem uzņēmumiem. Savukārt Baltkrievijas varas iestādes teroristu sarakstā iekļāva lietotnes Telegram kanāla Nexta Live izveidotājus, kas regulāri ziņo par pilsoniskās nepakļaušanās aktivitātēm.

Baltkrievijā svētdien protestētāji pret diktatoru Aleksandru Lukašenko izgāja Maršā pret fašistiem, bet pirmdien demonstrācijā devās vairāki simti pensionāru. Pagājušajā nedēļā ap 5000 cilvēku atvadījās no aktīvista Ramana Bandarenkas, kuru līdz nāvei piekāva 11. novembrī. Pirmdien Baltkrievijas autokefālās pareizticīgo baznīcas arhibīskaps Svjatoslavs vainoja Lukašenko mierīgo iedzīvotāju slaktēšanā un nosauca viņu par diktatoru, slepkavu un baltkrievu tautas spīdzinātāju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu