Mākslas kontrabandiste • IR.lv

Mākslas kontrabandiste

1
Grāmata Ziedu kontrabandiste ir Diānas 10 gadu darbs. «Prieks, ka tas tomēr ir pamanīts. Tagad ir balva, ir uzmanība. Bet domāju, kas mani tiešām dara laimīgu? Laime varbūt slēpjas tādās vienkāršās lietās. Vasarā biju Igaunijas salās, peldējos, tik labi tur bija!» Foto — Ģirts Raģelis
Ieva Puķe

Latvijā uzaugušās Diānas Tamanes (34) pirmā grāmata šogad nominēta diviem pasaulē prestižākajiem fotogrāmatu konkursiem: Recontres d’Arles un Paris Photo-Aperture Foundation. Pirmajā jau gūta uzvara!

Otrdien, kad sazvanāmies, Diāna tikko atnākusi mājās no Tartu Mākslas koledžas, kur pirms astoņiem gadiem pati ieguva bakalaura grādu fotogrāfijā un pavasara semestrī atkal mācīs studentus. Runājam latviski, bet Latvijā dzimušās fotogrāfes valodā iespraucas igauņu, krievu un angļu vārdi. Viņas pieredzē ir arī maģistrantūras studijas LUCA School of Arts Briselē un postakadēmiskais gads HISK institūtā Gentē. 

Šajā Beļģijas pilsētā atrodama izdevniecība APE, kas Diānas Tamanes pirmo grāmatu Flower Smuggler (Puķu kontrabandiste) šogad pieteica slavenā Francijas festivāla Recontres d’Arles konkursam autorfoto albumu kategorijā. 12. novembrī izdevniecība apsveica: viņa ir uzvarējusi!

4. decembrī atklātībai tiks nodoti arī pasaules lielākā fotogrāfijas gadatirgus Paris Photo un Ņujorkas platformas Aperture Foundation grāmatu konkursa laureāti. Puķu kontrabandiste arī šeit pretendē uz gada labākās pirmās fotogrāmatas balvu, bet Orbītas un Latvijas Fotogrāfijas muzeja izdotie Stikla Strenči, kas bija iekļauti arī Recontres d’Arles «īsajā sarakstā», — uz labākās fotogrāmatas titulu.

Jau Tamanes uzvara Recontres d’Arles ir milzu panākums! Abos ietekmīgajos fotogrāmatu konkursos līdz šim nav apbalvots neviens darbs no Latvijas. Vienīgi Alnim Staklem 2017. gadā ar grāmatu Melanholiskais ceļš izdevās iekļūt Paris Photo-Aperture Foundation nominantu sarakstā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu