Vienlīdzīgie • IR.lv

Vienlīdzīgie

33
Pauls Raudseps

Satversmes tiesa: viendzimuma pāru ģimeņu aizsardzība ir valsts pienākums

Konstitucionālais komats. Tā varētu saukt it kā sīko svītriņu, kas Satversmes 110. pantā atdala divus nošķiramus jēdzienus — «laulību» un «ģimeni».

Jau gadiem politiķi — aizspriedumaini, bailīgi vai vienkārši oportūnistiski — mēģinājuši šo nelielo komatiņu ignorēt, neapstāties pie pieturzīmes un izlikties, ka šie divi vārdi ir tikpat kā sinonīmi, ka pamatlikumā rakstītais — «valsts aizsargā un atbalsta laulību — savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērnu tiesības» — nozīmē aizliegumu atzīt ģimenes, kuras veido viendzimuma pāri. Nebūtu pārsteigums, ka pamatskolas gramatika piemirsusies Aināram Šleseram, kurš 2005. gadā panāca 110. panta papildināšanu kā reklāmu savai homofobiskajai priekšvēlēšanu kampaņai. Taču šādus pašus maldus vēl pirms mēneša izplatīja arī Janīna Kursīte, kura pateica, ka viendzimuma partnerattiecību atzīšana esot pretrunā ar Satversmi. Acīmredzot Kursītei Nacionālās apvienības deputātes ideoloģiskie štampi ņēmuši virsroku pār valodnieces izglītību.

Savā vēsturiskajā 12. novembra lēmumā Satversmes tiesa ķērusies labot šīs kļūdas un Latvijas pamatlikumu tulkojusi gan pēc burta un pieturzīmēm, gan pēc taisnības un tiesiskās būtības: «Satversmes 110. panta pirmajā teikumā ietvertais pozitīvais pienākums aizsargāt un atbalstīt ģimeni neattiecas tikai un vienīgi uz laulības ceļā izveidotu ģimeni.»

Tātad, izmantojot dažkārt kritizēto, bet šeit pilnīgi attaisnojamo tiesību gramatisko tulkošanas metodi, «laulība» un «ģimene» ir nevis sinonīmi, bet gan vienlīdzīgi teikuma locekļi. No šī vienkāršā konstatējuma izriet tālejošas sekas — ka visi cilvēki neatkarīgi no dzimuma vai dzimumuzvedības ir vienlīdzīgi sabiedrības locekļi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu