Olivers Šmits, Latvian Favourite Foods izveidotājs • IR.lv

Olivers Šmits, Latvian Favourite Foods izveidotājs

Ikdienā Olivers Šmits ir tehniķis Austrālijas nekurienes degvielas uzpildes stacijās. Bet viņa hobijs — feisbukā paša izveidotā latviešu ēdienu lapa — kļuvusi populāra visapkārt zemeslodei. «Pīrāgi, šķovēti kāposti un desiņas. Baigi garšo āboļmaizītes,» viņš uzskaita paša iecienītākos latviešu ēdienus. «Un rosols jeb rasols — mūsu grupiņā vienmēr ir diskusija, kurš nosaukums labāks.» Foto no personīgā arhīva
Ieva Puķe

Man patīk, ka varu runāt latviski, jo šinīs dienās tas gadās reti — sentimentāls kļūst Olivers Šmits. «Mana dzīvesbiedre ir austrāliete. Un šeit, kur strādāju, neviena latvieša tuvumā nav.» Olivers dzimis 1959. gadā Adelaidā, bet jau 35 gadus kā tehniķis uzrauga aprīkojumu Rietumaustrālijas degvielas uzpildes stacijās. Esmu viņu sazvanījusi nomaļā dzelzsrūdas, litija un zelta raktuvju reģionā. Latvietis dienā mēro 400—500 km, vienā piegājienā gadījies nobraukt pat 1700 km. 

Ik dienu viņš atver arī feisbuka lapu Latvian Favorite Foods, ko izveidoja 2008. gadā. Pirmais ieraksts? «Ģimenes draudzenes Maigas Āboliņš pīrāgu recepte. To iemācījos 25 gadu vecumā, joprojām lietoju. Austrāliešiem garšo! Jā, pīrāgi var atšķirties. Mēs Austrālijā paši taisām mīklu, Amerikā mīklu bieži pērk veikalā. Daudzi speķi sacep pirms ielikšanas pīrāgos, es tā nedaru.» 

Olivera vecāki ir kara bēgļi. Mamma — no Jelgavas, tēvs uzaudzis Valkā. Tēva māte dzīvojusi Smiltenē. «Vecvecāki palika Latvijā, viņus nekad neesmu saticis,» saka vīrietis. «Diemžēl vēl neesmu bijis Latvijā.»

Adelaidas latviešu svinībās, uz kurām Šmiti gājuši, galdi lūza no neparastiem ēdieniem. «Zupas, smalkmaizītes, kūpināts zutis. Viss tik brīnišķīgs, kaut kas galīgi cits, nekā austrālieši ēda!» Olivers aplaizās. Domājis: kas gan notiks, kad vecie cilvēki aizies? «Vienai kundzei bija baigi labie pīrāgi, kāda cita mācēja labi ieskābēt gurķus. Būtu lieliski izveidot grupu, kurā varam dalīties ar receptēm un runāties!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu