Mākslas vēsture tuvplānā • IR.lv

Mākslas vēsture tuvplānā

1
Ieeja ekspozīcijā ir bez maksas, taču par 1,50 eiro lietotnē Mobilly var iegādāties virtuālo ceļvedi. Foto — Kristiana Zelča
Veronika Viļuma

Muzeju krātuvē Pārdaugavā apskatāma jauna pastāvīgā ekspozīcija Skulptūru mežs. Antīkās un renesanses tēlniecības nolējumi — koncentrēts ievads Eiropas mākslas un kultūras vēsturē

Daudzi vēl atcerēsies kādreizējo Ārzemju mākslas muzeju Rīgas pilī, kura vāji apgaismotajās, remontu labu laiku nepieredzējušajās telpās kopš 50. gadiem gozējās stēlas un ciļņi, bistes, miniatūri un lielizmēra tēlniecības darbi. Mākslas vēstures senākos posmus turp devās pētīt studenti un skolēni, kurus īpaši intriģēja Latvijā vienīgā ēģiptiešu mūmija, kas līdz ar virkni citu objektu tieši pirms deviņiem gadiem pārcēlās uz Rīgas Biržu. Savukārt liela daļa antīkās un renesanses tēlniecības nolējumu, ko 20. gadsimta sākumā toreizējam Rīgas pilsētas mākslas muzejam pasūtīja tā pirmais direktors Vilhelms Neimanis, pēdējos desmit gadus interesentu acīm bija slēpti. Taču šoruden tie ieguvuši jaunas, pastāvīgas mājas Muzeju krātuvē Pulka ielā 8.

Turp dodos ar cerību beidzot kaut nedaudz no iekšpuses ielūkoties arī pašās krātuves telpās, taču nekā — Skulptūru mežs spīd jau caur lielajiem logu stikliem un atrodas līdzās ieejai. Man par patīkamu pārsteigumu darbadienas vidū ar planšetēm rokās tur jau klīst vairākas kompānijas, lielākoties ģimenes ar skolas vecuma bērniem, kuri zinātkāri vēro kailās ģipša figūras un aizrautīgi izvaicā vecākus par Olimpa dieviem. 

Ieeja ekspozīcijā ir bez maksas, taču par demokrātisku cenu (1,50 eiro) lietotnē Mobilly var iegādāties virtuālo ceļvedi. Kaut gan darbinieces šķiet ļoti atsaucīgas un zinošas, kā arī padalās ar lapiņu, kurā redzami vismaz darbu nosaukumi, tiem, kuri vēlas uzzināt ko vairāk, bez digitālā rīka neiztikt. 

Virtuālais ceļvedis interaktīvā veidā iepazīstina ar nolējumu kolekcijas vēsturi, ekspozīcijas veidošanos, atspoguļotajiem mākslas periodiem, kā arī ar katru Skulptūru meža objektu atsevišķi. Pavadošo tekstu ekspozīcijā nav, tikai apzīmējumi, kas norāda uz laikposmu, kurā skulptūras oriģināls izgatavots. K — klasika Senajā Grieķijā, Re — renesanse Itālijā un tamlīdzīgi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu