Vienkāršības meklētāji • IR.lv

Vienkāršības meklētāji

1
«Visas drēbes, kurās fotografējāmies žurnālam, ir tikai no lietotu apģērbu veikaliem. Tas pat nav tikai zero waste filozofijas dēļ. Arī tāpēc, ka veikalos šobrīd drēbes ir vienkārši nekvalitatīvas lupatas. Es izvēlos par tādām nemaksāt un neuzturēt šo ātrā patēriņa industriju,» saka Laura Arnicāne ar vīru Andi. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Pavasarī ārkārtējā situācija parādīja, ka Rietumu patērēšanas kultūra spēj radīt savu alternatīvo tualetes papīra un griķu krīzi. Mēs pirkām vairāk, nekā vajadzīgs. Un daudz ko izmetām. Tieši pret šādiem rīcības mehānismiem cīnās zero waste kustība

Ģimenes uzņēmums Seek the Simple radās pavisam nejauši. Divi jauni ideālisti aizrautīgi pievērsās zero waste jeb atkritumu samazināšanas idejām. Mājās piekoptais dzīvesveids kļuva par profesiju, un tagad Andis un Laura Arnicāni lasa lekcijas par dažādām tēmām: minimālismu ikdienas dzīvē, digitālo minimālismu jeb viedierīču saprātīgu lietošanu, kapsulas garderobi, apzinātu patērēšanu un, protams, atkritumu samazināšanu. 

Viss, par ko viņi stāsta citiem, ir pašu izmēģināts un pārbaudīts. Laura un Andis ir mārketinga speciālisti, kuri savas prasmes izmanto, lai pārdotu nevis preces, bet idejas, kas spēj uzlabot cilvēku dzīvi. Un varbūt mazliet glābt planētu, lai tā nenosmok zem atkritumu kaudzēm.

Kā abi nonācāt līdz idejai par zero waste kā ģimenes dzīvesveidu un pat profesiju?
Laura. Tas ir superjocīgi! Abi esam daudz ceļojuši, studējuši un dzīvojuši dažādās valstīs, bet, atgriežoties no klejojumiem, mums nenāca ne prātā, ka darīsim to, ko šobrīd darām. Seek the Simple sākās kā hobijs. Es sāku rakstīt blogu par zero waste tēmām, Andis palīdzēja kā fotogrāfs un mājaslapas veidotājs. 

Andis. Laura Amsterdamā studēja modes menedžmentu, es izmācījos ekonomiku un finanses. Atgriezušies Latvijā nodibinājām savu miniaģentūru, kas būtībā sniedza dažādus mārketinga pakalpojumus, nodarbojāmies ar projektu vadību. Tolaik sevi uzskatījām par zaļi domājošiem cilvēkiem, kas izvēlas bioloģiski audzētu pārtiku, atbalsta vietējos ražotājus un nemēslo mežā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu