Bez trokšņa un smakām • IR.lv

Bez trokšņa un smakām

Valdis Riksis. Foto — Edmunds Brencis
Ieva Kalēja

Valdis Riksis brauc ar elektromašīnām, būvē kaņepju māju un iegūst elektroenerģiju no saules

Hobitu namiņam līdzīga neliela, apaļa māja slienas blakus prāvam autoservisam Stopiņu novada Līčos. No skata vien nevar noprast, ka tā būvēta no videi draudzīgajiem kaņepju spaļiem. Netālu no mājiņas lādējas zils elektromobilis, bet servisa dienvidu siena noklāta ar saules bateriju paneļiem. Šajā mākoņainajā dienā baterijas stāv dīkā, bet gada griezumā saražo 5,52 megavatstundas strāvas, videi ietaupot aptuveni četras tonnas CO2 izmešu gadā. Piecu gadu laikā, kopš tās te uzstādītas, — gandrīz 20 tonnas! 

Šīs vietas saimnieks Valdis Riksis tikpat ilgi, jau piecus gadus, brauc ar elektroautomašīnām. Saule spēj saražot pusi no elektroenerģijas, kas viņam nepieciešama dzīvošanai, darbam un braukšanai.

Ar Valdi iepazinos pirms trim gadiem. Tolaik viņš brauca ar baltu Citroën C-Zero automašīnu un azartiski mēģināja mani ievilināt elektroautomašīnu šoferu rindās. Ieintriģēta tomēr savus paradumus nemainīju. Bet vismaz desmit citi Valda paziņas šim magnētiskajam laukam ļāvušies un ir pārsēdušies automašīnās, kas degvielas uzpildes stacijām brauc ar līkumu. Par to nebrīnos. Energoefektivitātes jautājumus viņš apspriež ar milzīgu degsmi. 

Neilgi pirms mūsu sarunas Valdis atgriezies no energoefektivitātes tēmai veltītas konferences un azartiski stāsta par jauna veida akumulatoriem, kurus iecerējis ražot amerikāņu inovators, elektroautomašīnu Tesla ražotājs Īlons Masks. «Tā ir revolūcija. Tas būs šahs un mats visai pasaulei,» Valdis stāsta par tehnoloģiju, kas ļaušot samazināt elektromobiļu akumulatoru ražošanas izmaksas tā, ka jaunās Teslas cena būs no 25 tūkstošiem dolāru, turklāt akumulatora mūžs ļaušot nobrauk vismaz vienu miljonu jūdžu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu