Paturēt prātā cilvēcību • IR.lv

Paturēt prātā cilvēcību

2
Viesturdārza kvartāls (Ruume arhitekti). Jaunais dzīvojamo ēku komplekss īstenots ziemeļnieciskā garā — funkcionāli ērts plānojums, elegants atturīgu pamatmateriālu lietojums, bez lieka Rīgas centram raksturīga dekoratīvisma. Publicitātes foto
Brigita Bula, arhitekte, Latvijas Arhitektūras gada balvas žūrijas vadītāja

Neparedzamās sekas — šāgada Latvijas Arhitektūras gada balvas tēma definē laika garu arhitektūrā

Pandēmija darbojas kā filtrs. Tā dod iespēju līdzšinējiem labas arhitektūras vērtēšanas kritērijiem pievienot vēl vienu — tās spēju izturēt pārmaiņas un pa īstam darboties cilvēku un sabiedrības labā. 

Kaut arī daudzi no finālā netikušajiem ir korekti un godprātīgi darbi, Arhitektūras gada balvas finālistu veikumā vērojamas nākotnes pasaules izmaiņas — tā ir piemērošanās vietai, izmantojot to, ko tā dod, nevis vietas piemērošana sev, ekspluatējot to savu iegribu realizācijai un subjektīvas gaumes labad.

Mēs esam plānojuši, gribējuši vienu, bet dabūjuši ko pilnīgi citu. Atsevišķas funkcijas kļuvušas liekas un pat nevajadzīgas, vienas turpina darboties, bet citas — rasties un attīstīties. Daži piemēri no Arhitektūras gada balvas žūrijas redzētā precīzi raksturo jauno laiku arhitektūrā. 

Vieta īstajai dzīvei

Būvējot daudzdzīvokļu ēkas, ierasta prakse ir izspiest maksimumu no vietas, plānojot shematiskus, bezpersoniskus dzīvokļus ar tipveida materiālu lietojumu. Atkarībā no arhitektu profesionalitātes ēku dizains ir no perfekti nostrādāta līdz formāli nefunkcionālam, bet daudzus šos objektus vieno tāda kā vispārība, rakstura trūkums, nepiederība vietai un šobrīd arī pieputējušie nepārdotie kvadrātmetri. Patīkams pārsteigums šajā kontekstā bija Ruume arhitektu veidotais ziemeļnieciski atturīgais kvartāls Viesturdārzā. Arī trīs vēsturisku ēku atjaunošanas un pārbūves projekts Miesnieku ielā (Arhis) ir spilgts būvniecības kultūras paraugs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu