Covid-19 otrais raunds • IR.lv

Covid-19 otrais raunds

Baiba Kļava

Oktobrī Latvijā strauji pieaug Covid-19 inficēšanās, sasniedzot jaunus antirekordus — arvien vairāk saslimušo, hospitalizēto, un ilgāk jāgaida arī rindā, lai nodotu testu. Kāds ir risinājums?

Lai šonedēļ veiktu Covid-19 testu Rīgā, piesakoties pirmdien, pieraksts jāgaida visu nedēļu līdz svētdienai, bet, piemēram, Valmierā vēl ilgāk — deviņas dienas, Ir stāsta Austrumu slimnīcas laboratorijas galvenais speciālists Sergejs Ņikišins. 

Tieši Austrumu slimnīca no oktobra apkalpo tālruni 8303, kur var pieteikties vienotā rindā uz Covid-19 izmeklējumu kādā no 27 analīžu pieņemšanas punktiem, ko visā Latvijā nodrošina trīs laboratorijas. «Vidējā darba dienas kapacitāte ir 1600 testu, bet brīvdienās vidēji 1400 — tas ir  skaits, cik pašlaik regulāri paņem paraugu ņemšanas punktos,» pašreizējo Covid-19 testēšanas kapacitāti raksturo Ņikišins. Kaut gan laboratorijas strādā diennakts režīmā, ar to nepietiek. Tāpēc jau šonedēļ plānots piesaistīt arī institūta BIOR laboratoriju un atvērt vēl vienu analīžu nodošanas punktu Linezera ielā un uz trim dienām arī Valmierā, Ir noskaidroja Veselības ministrijā. Ministrijā arī uzsver, ka šobrīd Covid-19 tests pirmām kārtām jāveic personām, kurām to nozīmējis ārsts — izvērtējot slimības simptomus un inficēšanās riskus, bet pārējiem nopietni jāizvērtē testa lietderība.

Kamēr visu vasaru inficēšanās līmenis bija zems, problēmu ar testu pieejamību nebija, taču pēdējās nedēļās Latvijā sācies otrais Covid-19 vilnis ar ļoti strauju saslimstības pieaugumu. Vēl līdz 20. septembrim kumulatīvais divās nedēļās saslimušo skaits uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju Latvijā bija ap 4 — tālu no 25, kas tika vērtēts kā augsts riska līmenis. Taču dažu nedēļu laikā situācija strauji pasliktinājusies, rādītājs astoņas reizes pieaudzis un tagad jau pārsniedz  30. Tas pārkāpis saslimstības rādītājus pavasarī, kas visaugstākie Latvijā bija aprīļa sākumā — 20. 

Atkal pieaug arī hospitalizēto Covid-19 pacientu skaits, otrdien slimnīcās ārstējās jau 32 cilvēki, no tiem trīs smagā stāvoklī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu