Krievu pacients • IR.lv

Krievu pacients

Aleksejs Navaļnijs mītiņā Maskavā 2019. gada jūlijā, izsakot atbalstu opozīcijas un neatkarīgajiem kandidātiem, kuriem tika atteikta iespēja balotēties Krievijas galvaspilsētas domes vēlēšanās. Foto — AFP/Scanpix
© Der Spiegel

Vai opozicionārs Aleksejs Navaļnijs tika saindēts pēc Kremļa rīkojuma? Tā mudina domāt vairāki lietas apstākļi

Vakarā pirms saindēšanas Aleksejs Navaļnijs (44) bija izcilā formā. Piedalījās nelielā pasākumā ar vietējiem aktīvistiem Sibīrijas pilsētā Tomskā. Viņi cita starpā uzdeva jautājumu, uz kuru Navaļnijam nācies atbildēt arī agrāk: kā tas iespējams, ka viņš joprojām ir dzīvs?

Tā bija pēdējā pietura garā braucienā pa Rietumsibīriju, kas sākās Novosibirskā un 19. augustā noslēdzās Tomskā, kas pazīstama ar savu universitāti, bet vismazāk baudījusi labumus no naftas ieguves šajā reģionā.

Navaļnija atbraukšana tika turēta noslēpumā, jo viņš gatavoja reportāžu par vietējo amatpersonu un valdošās partijas Vienotā Krievija biedru korumpētību. Pat pasākuma darba kārtībā nebija minēts Navaļnija vārds. Kādas sarkanas ķieģeļu ēkas piektajā stāvā sapulcējās vairāk nekā 20 opozīcijas aktīvistu.

Navaļnijs runāja par drīzajām reģionālajām vēlēšanām un to lielo nozīmi Tomskā, kur septembrī jāievēlē jauna pilsētas dome. Vispirms izskaidroja taktiku, kā vislabāk iedragāt Vienotās Krievijas pozīcijas, bet pēc tam piekrita atbildēt uz dažādiem jautājumiem. Viens klātesošais gribēja zināt, ko Navaļnijs saka par aizdomām, ka viņš patiesībā ir Kremļa ieliktenis. Galu galā, viņš taču joprojām ir dzīvs. Vai tad īsts Kremļa kritiķis jau sen nebūtu nogalināts?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu