Nodokļu maksātāju biedrība atbalsta VDD ēkas būvi Teikā • IR.lv

Nodokļu maksātāju biedrība atbalsta VDD ēkas būvi Teikā

16
Bijušā velotreka "Marss" teritorija Brīvības gatvē 207, kur plānots būvēt jaunu ēku Valsts drošības dienestam. Foto: Evija Trifanova, LETA
Aigars Krīgalis

Rūpējoties par Latvijas nodokļu maksātāju līdzekļu racionālu izlietošanu un valsts drošību, Latvijas nodokļu maksātāju biedrība pauž atbalstu jaunas un mūsdienu drošības prasībām atbilstošas Valsts Drošības dienesta (VDD) ēkas būvniecībai uz ”Valsts nekustamajiem īpašumiem” (VNĪ) piederoša gruntsgabala saskaņā ar izstrādāto projektu un plāniem.

Situācijā par un ap bijušo velotreku ir sadūrušies vairāki jautājumi. Pirmkārt, Rīgas pilsētā gadiem nav risināti mūsdienīgas pilsētvides attīstības jautājumi, kas sevī burtiski iemieso videi un cilvēkiem draudzīgas dzīvestelpas attīstību. Parku un rekreācijas zonu trūkums ir pašvaldības neizdarība, par kuru būtu muļķīgi vainot VDD vai VNĪ.

Otrkārt, minētais zemesgabals pieder nevis Rīgas pilsētai, bet valstij VNĪ personā. Tā kā par parku un skvēru iekārtošanu ir atbildīga pašvaldība, zemesgabals atbilstošai rekreācijas zonas iekārtošanai būtu jāmeklē Rīgas pilsētai. Neapdomīgi ir vainot zemes īpašnieku par vēlmi to izmantot atbilstoši savām vajadzībām un teritorijas detālplānojumam. Treškārt, pieaugošas reģionālās nestabilitātes apstākļos, kad Krievijas un citu trešo valstu specdienesti meklē katru iespēju, lai destabilizētu iekšpolitisko situāciju kaimiņvalstīs, nepieļaujami mūsu nacionālās drošības dienestu atstāt sērdienīša lomā.

Tā dēvētā Marsa parka kustību publiski Rīgā aizsāka Viesturs Celmiņš, pilsētplānotājs un kustības “Vefresh” vadītājs, kurš pirmais iestājās par plānojuma maiņu valstij piederošajam zemesgabalam, tā nodošanu pašvaldībai un publiska parka izbūvi. Biedrību “Vefresh” 2019.gadā – neilgi pirms aktivitāšu sākuma – nodibināja uzņēmumi SIA “Jaunā teika” un SIA “Jaunā Teika offices”.

Kā otrs spilgtākais Marsa parka lobists jāmin Teikas apkaimes biedrība ar tās līderi Selīnu Vancāni, tikko ievēlēto Rīgas domes deputāti no Attīstībai/Par un Progresīvo apvienotā saraksta. Pateicoties biedrības aktivitātēm, savākti 15 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju atbalsta paraksti parka izveidei, sarīkotas vairākas skaļas protesta akcijas, cenšoties nosvērt plašākas sabiedrības viedokli par labu jaunam, nelielam parkam un pretnostatot zemes īpašnieka tiesības pašvaldības neizdarībai. Tiesa, 99% pilsoņu, kas sabiedriskās iniciatīvas laikā to atbalstīja ar 15 tūkstošiem parakstu vai savu dalību protesta akcijās, to darīja pilnībā nesavtīgu iemeslu vadīti un patiesās rūpēs par zaļās zonas saglabāšanu un attīstību Latvijas galvaspilsētā.

Jautājums tikai – cik nesavtīgi bija tie, kuri šo iniciatīvu sāka? Vai Vancānes kundzes dalība galvaspilsētas vēlēšanās tika izšķirta pēc vai tomēr vēl pirms Teikas apkaimes biedrības aktivizēšanās? Pilsētplānošana un zaļo teritoriju savlaicīga attīstīšana ir pašvaldības funkcija. Tādā ziņā Vancānes kundze ir spērusi pareizu soli politikas virzienā. Kā biedrība saglabājam cerību, ka turpmākās Vancānes kundzes darbības politikā vairs nebūs saistāmas ar atsevišķu uzņēmēju interešu aizstāvību.

Turklāt bijušais velotreks atrodas pie viena no lielākajiem, stratēģiski nozīmīgajiem Rīgas krustojumiem, proti, starp divām pilsētas lielajām automaģistrālēm – Brīvības un Gustava Zemgala gatvi, kurās ir ļoti intensīva satiksme. Gaisa kvalitāte šajā vietā nav gluži piemērota iedzīvotāju atpūtas vietas izveidei. Parka izveide salīdzinoši nelielajā zemesgabalā gaisa kvalitāti būtiski nemainīs, un diez vai būtu īpaši patīkami atpūsties līdzās nebeidzamai autotransporta plūsmai un tās radītajam troksnim. Līdzīgi ir ar salīdzinoši netālu esošo Zemitāna laukumu, kas atrodas pašā Teikas centrā – ļaudis to nav iecienījuši kā atpūtas vietu. Reti tur var redzēt uz soliņiem sēžam cilvēkus vai māmiņas pastaigājamies ar bērniem.

Savu viedokli par pilsētplānošanas jautājumiem izteikuši arī Latvijas jaunie konservatori parlamentāriešu un ministru līmenī. No trim kaismīgākajiem neokonservatoru lobistiem atlikuši Jānis Bordāns un Juris Jurašs. Abi politiķi ir ar juridisko izglītību, kā arī pieredzi tieslietu un iekšlietu sistēmas darbā. Uzskatām, ka konservatīviem politiķiem vairāk piestāvētu darbi nācijas konsolidēšanai, kā arī neatkarīgas un demokrātiskas Latvijas iekšējās un ārējās drošības stiprināšanas laukā, atstājot apzaļumošanas jautājumus vides aktīvistu un zaļā dzīvesveida popularizētāju ziņā. Vēlamies piebilst – sabiedrībā pastāv viedoklis, ka Juraša un Bordāna iesaiste tā dēvētā Marsa parka sāgā saistāma ar VDD savulaik ierosināto kriminālprocesu pret Juraša kungu par valsts noslēpuma izpaušanu. Ja tas atbilst patiesībai, tad šādu uzvedību kategoriski noraidām, jo tā būtu vērtējama ne vien kā publiska žonglēšana ar nodokļu maksātāju līdzekļiem, bet arī ar valsts drošību.

Aigars Krīgalis ir Latvijas nodokļu maksātāju biedrības valdes priekšsēdētājs.

Komentāri (16)

Rolands Ādlers 08.09.2020. 19.42

Ka zeme var piederēt VNĪ.ja to 1907.gadā par tautas saziedotiem līdzekļiem nopirka velotreka būvei??? To visu laiku pārvaldija sporta klubs Marss,Daugava un atkal Marss!

+2
0
Atbildēt

0

Aivars Avotiņš 07.09.2020. 10.17

Patiešām IR vajag šādus tendenciozus viedokļus publicēt no biedrības, kas neko nedara? Biedrība ar skaļu nosaukumu, bet visdrīzāk izveidotu, lai publicētu šādus tendenciozus viedokļus.

+3
-1
Atbildēt

2

    J.Biotops > Aivars Avotiņš 07.09.2020. 13.23

    Protams, ka tādus tendenciozus viedokļus, kādi MAN nepatīk, publicēt nedrīkst. Un biedrības ar skaļiem nosaukumiem, kas nedara to, ko gribu ES, vispār jāaizklopē. Pazīstamas idejas.

    0
    -1
    Atbildēt

    2

    Sskaisle > J.Biotops 08.09.2020. 16.10

    nu paga – biotop – tu pavisam dulls vai – gribi teikt, ka tev patīk?

    pats te draudēji vairs nepasūtīt IR , ja nerakstīs kā tev patīk – ko tad tagad te daries ?
    kaunu proties!

    kas tā par nodokļu maksātāju biedrību – es vēl saprastu nemaksātāju biedrība
    ai nu labi – nav vērts

    0
    0
    Atbildēt

    1

    J.Biotops > Sskaisle 08.09.2020. 19.10

    Dusmupūcīt, sirdsmīļā – nejauksim pantiņus. Arī Tev ir brīva izvēle, ko pasūtīt un ko nē. Un pat iespēja saprast, ar ko tā brīvā izvēle nemaksāt un nelasīt to, kas nepatīk, atšķiras no prasības arī citiem neļaut lasīt to, kas nav paticis MAN. Pašam man nav un nevar būt nekādu iebildumu pret Tavām tiesībām rakstīt uzjautrinošus opusus par visu, ko domājies saprotam, tajā skatā diezgan bieži – pat par manu necilo personību.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > J.Biotops 08.09.2020. 16.46

    Biotop – es saprotu, ka tev kreisie ir ka blusas apakšbiksēs – nu tad ludzu – nevienu nekreiso šīs netaisnības vispār neinteresē par labējiem pat nesapņojot

    tad nu kā saka – kritīsim nevainībā un nogrimsim bezcerīgi uz pestīšanu

    https://www.restarterigu.lv/zinas/zanete-eglite-ka-rigas-dome-nelauj-mums-pasiem-piedalities-sev-svarigu-lemumu-pienemsana

    0
    0
    Atbildēt

    0

    QAnon > Aivars Avotiņš 08.09.2020. 11.55

    Kādas muļķības, “neko nedara”? Biedrības lobē čekas un bandītu firmas, valsts pasūtījumu monopolistus. VDD tā ēka principā nav vajadzīga, jo salauzt Grantiņam roku un piesegt Krievijas FSB darbības, pilnīgi pietika ar veco ēku.Latvijas patriots Uldis Freimanis arī nomira mīklainos apstāķļos (jādomā novičok), kad DP bija vecā ēkā.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

Arm Būmanis 07.09.2020. 09.33

Raksts izsaka minējumus par personībām un uzņēmējiem. Kā jau raksta autors norādīja, parku būtu jāveido Rīgai un arī Valsts uzņemoties Eiropas zaļā kursa iniciatīvu ir atbildīga par to lai būtu veselīgas pilsètas. Raksta autors norāda uz uzņēmēju iesaisti. Vai viņš apzināti nevèlas investīcijas, nevēlas uzņēmēju atbalstu konkrētām vietām? Kā ekoloģisko situāciju šajā visintensīvākajā krustojumā Rīgā uzlabos koku izzāģēšana?

Ierakstot google var viegli atrast datumu kurā nevalstisko organizāciju biedri pievienojās partiju sarakstiem. Faktu pārbaude neatbilst IR standartam.

Bez parakstu vākšanas bij vel dzīvā ķēde no parka MARS līdz BRĪVĪBAS piemineklim. Šiem cilvēkiem nebij vienaldzīgs veselīgu koku liktenis…

Valsts balstās uz cieņu, drošîba uz uzticību, dienests kā pienākums pret valsti, cilvèkiem.

Par kādu cieņu var runāt, kad process ir bez tās, kad kaimiņš ir ienaidnieks un koks ir šķērslis. Par kādu drošību var runāt ja uzticība procesa caurskatāmībai ir nekāda, ja proces tiek virzīts par spīti. Dienests.. cieš politiskās spēlītēs, piedalās!

Vai kāds aceras kā Latvija kļuva neatkarīga, kā mēs ieguvām drošību, cieņu? Vieni no soļiem bij daugavpils hess un Rīgas metro, zaļās idejas! Kas zaļš ir mājā kuras veidols nav zināms, kuras apjoms ir slēpts, kura rodas vietā kuru ieskauj Marsa parks? Padomājiet, Dainis Īvāns, Egils Levits, kāradās šī valsts, kuras drošības dienesta ēkai jābūt tādai, kādu to redzētu aizgājusī valsts…

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu