Dievišķās ambīcijas • IR.lv

Dievišķās ambīcijas

Aktieris Džons Deivids Vašingtons. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Kinorežisora Kristofera Nolana jaunā filma Tenet — vēriens pār saturu

Mūsu platuma grādos filmas lielākā pievilcība slēpjas faktā, ka tā daļēji filmēta «tepat» Igaunijā. Tas ir pirmais tik liela mēroga Holivudas projekts, kas uzņemts Baltijā. Turklāt Igaunija «nedublē» kādu citu pasaules nostūri, bet kā norises vieta ir integrēta arī filmas sižetā. 

Nolana darbam netrūkst ne vēriena, ne ambīciju, taču, par spīti visām greznībām, ko atļauj vairāk nekā 200 miljonus dolāru vērtais budžets, Tenet tomēr neiemieso to, par ko tiek slavēts režisors: grāvēja un inteliģenta, idejiski bagāta kino sapludināšanu. Spiegu trilleris ar noslēpumaino Galveno Varoni, kurš pats sevi tieši tā arī dēvē, funkcionē kā perfekti ieeļļots zobrats: protagonistam ir jāsacenšas ar laiku, glābjot pasauli no pilnīgas iznīcības. Taču, kā jau labi funkcionējošā mehānismā, ilgstoši atkārtojas vienas un tās pašas kustības, un laika gaitā tas kļūst monotoni. 

Nolana rokrakstā tas izpaužas nepārtrauktā grandiozitātes demonstrēšanā: sižetā cieši savirknētas spraiga sižeta ainas, kurās galvenie varoņi aktieru Džona Deivida Vašingtona (Melnais KKklanmens) un Roberta Patinsona izpildījumā atrod visneiedomājamākos paņēmienus, lai uzveiktu nezināmu ļaunumu, kas apdraud pasauli. 

Laiks var nebūt lineārs

Taču Nolana ambīcijas sniedzas krietni tālāk par labi izpildītiem trikiem un tehniskiem knifiem. Viņš filmas stāstā mēģina ieaust idejas par cilvēces izdzīvošanas iespējām pēc klimata krīzes, kā arī iepriekšējos darbos (Starp zvaigznēm, Memento, Pirmsākums) apspēlēto ideju par laika plūduma nelinearitāti. Objektu un notikumu laika inversija jeb apvēršana filmā ir bieži izmantots paņēmiens, ko cīņā par absolūtu varu izmanto ieroču tirgotāji, galvenokārt ar megalomāniju pārņemts krievu oligarhs vārdā Andrejs Sators. Viņu, ticami imitējot krievu valodas akcentu, nospēlē ziemeļīru aktieris Kenets Brana. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu