Bez mīlestības nav mākslas • IR.lv

Bez mīlestības nav mākslas

3
Ēvī Upeniece. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Tā saka leģendārā tēlniece Ēvī Upeniece. Rīgā, mākslas galerijā Aminori, skatāma viņas 95 gadu jubilejas izstāde. Radījusi vairāk nekā 100 darbu, viņa atzīst — tēlniecībā svarīgākā ir dvēseles dimensija

Pa ceļam piezvanu Ēvī pajautāt, vai varu auto atstāt uz ielas pie viņas mājas. «Uz kādas ielas? Te ir mežs!» viņa sāk smieties. Patiesi — mākslinieces adrese ir Baltezera meža vidū. Mazītiņa un koši sarkana mājiņa, kuru sargā liels, piķa melns suns. Skaistā dārza vidū aug tik gara pupa, ka pa to var uzkāpt debesīs, un pupai ir koši sarkani ziedi.

Leģendārajai latviešu tēlniecei nesen apritēja 95 gadi. Viņa pārvietojas ar divu spieķu palīdzību, bet šī ķibele šerpo un asprātīgi dzirksteļojošo dāmu neattur no dzīvošanas vienatnē mežā un strādāšanas savā darbnīcā. Viņa ir pieredzējusi visus Latvijas prezidentus, mācījusies vienā klasē ar Jāņa Čakstes mazdēlu. 

Mākslas akadēmiju beigusi kā Teodora Zaļkalna skolniece. Viņas darbi glabājas Lat-vijas muzeju un privātajās kolekcijās, muzejos Vācijā, Dānijā, Francijā un slavenajā Tretjakova galerijā Maskavā. Mākslas zinātnē neiesvaidīts cilvēks teiktu — ir sajūta, ka Upenieces skulptūras skatās tieši uz tevi un tūliņ sāks runāt. 

Bet pašu Ēvī raksturo asa mēle, milzīga darba mīlestība un gaišs skats uz dzīvi — par spīti tam, ka viņa zaudējusi gan vīru un vienīgo dēlu, gan mājas, kas pirms sešiem gadiem nodega kopā ar vērtīgiem mākslas darbiem. 90 gadu vecumā palikusi kūpošās krāsmatās ar to, kas pašai mugurā, viņa spēja ne tikai turpināt dzīvot, bet arī radoši strādāt. Uzcēla sarkano mājiņu, pielika pie sienas Raiņa un Aspazijas foto («man vienkārši tas gadījās pa rokai»), ieslēdza radio un ļāvās dzīvei. Viens no Upenieces tēlniecības slavenākajiem motīviem ir upe. Otrs — Spīdola. Ļaušanās dzīvei un cīņas spars — varbūt tā ir pretrunīga, bet perfekta recepte ilgam mūžam? Atvadoties viņa spiež manu roku un saka: «Tad nu čau, čau! Mūsu īsā draudzība šimbrīžam beigusies. Esi laimīga!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu