Dokumentāli par eksistenciālo • IR.lv

Dokumentāli par eksistenciālo

Režisora Toma Treiņa izrāde Pagalms atdzīvojas pagājušā gada festivālā. Foto — Gatis Priednieks-Melnacis
Marija Leskavniece

Valmieras Vasaras teātra festivāls meklē atbildi uz jautājumu, kā, ievērojot distanci, varam palikt tuvi. Izrādes un laikmetīgās mākslas notikumi pilsētvidē no 7. līdz 9. augustam

Festivāla kodols ir pieci speciāli tapuši jaundarbi pieaugušo auditorijai. Dokumentāli notikumi par eksistenciālām tēmām. Valmieras Vasaras teātra festivāla (VVTF) veidotāji spējuši mobili pielāgoties globālajai situācijai, par iestudējumu vienojošo tēmu izvēloties saskarsmi. Tā vai citādi par to runā katrs no jauniestudējumiem. Savukārt bērnu programmā divas skatītāju jau iemīļotas izrādes no pagājušā gada festivāla — Toma Treiņa veidotā garāžas izmēra izrāde Pagalms atdzīvojas un Lienes Gravas kustību izrāde visai ģimenei pusOtrs. «Joprojām esam ģimenēm un bērniem draudzīgs festivāls ar laikmetīgiem mākslas un teātra notikumiem. Ticam — ja pasauli iespējams mainīt, jāstrādā tieši ar bērniem un jauniešiem,» saka VVTF direktors Reinis Suhanovs. 

Piecu gadu laikā pasākums izaudzis arī par praktiskas izglītības platformu studentiem un jaunajiem profesionāļiem, kuri īsā laikā var gan radīt ideju, gan aizvest to līdz skatītājam. Valmierā norisinās RISEBA rīkotā arhitektūras vasaras skola FestivaL’and 3.0, kuras dalībnieki izstrādā distancētas pulcēšanās un jaunas socializēšanās struktūras modeļus, ko katru vakaru varēs izmēģināt festivāla centrā Dīvaliņa pļavās notiekošajos Distancēšanās Disko. Šovasar arī līdz šim nebijis notikums — Bērnu un jauniešu teātra institūta mācības jaunajiem teātra profesionāļiem, kurās deviņi mākslinieki attīsta izrāžu idejas, kas, iespējams, tiks realizētas nākamā gada festivālā. 

Ekskluzīvi apskāvieni

Festivāla laikā ikvienam pieejami vairāki laikmetīgās mākslas darbi. Monikas Pormales veidotais notikums Viss būs labi skatāms Rīgas ielas skatlogā festivāla atklāšanas vakarā. Tas veltīts cilvēku savstarpējai fiziskai saskarsmei kā vērtībai, reflektē par pandēmijas izraisītajām pārmaiņām un uzdod būtiskus jautājumus — vai reālo komunikāciju turpmāk aizstās digitālā un apskāvieni kļūs ekskluzīvi? 

Videoformātā Valmieras koncertzālē varēs apskatīt pirmajā festivālā tapušo vizuālo skaņas ekspozīciju Tālavas taurētājs, ko veidojuši modes mākslinieki MAREUNROL’S, mūziķis Jānis Šipkēvics un režisors Elmārs Seņkovs. «Ar dzimšanas dienas kūku neatzīmējam festivāla piecgadi, bet šī izstāde atsauksies uz pašu pirmo festivālu,» saka Reinis Suhanovs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu