Naudas pumpis • IR.lv

Naudas pumpis

2
Ilustrācija — Freepik
Ieva Kalēja

Rīgas namu pārvaldnieks izšķērdē rīdzinieku naudu, mākslīgi sadārdzinot namu remontu un apsaimniekošanas izmaksas, turklāt šī pašvaldības uzņēmuma pastāvēšanai vispār nav pamata, secinājuši neatkarīgi auditori. Par pārkāpumiem jau ierosināti divi kriminalprocesi

Lai atbrīvotos no neērtiem klientiem, pārvaldīšanas maksa jāsadārdzina, bet apsaimniekošana jāveic pavirši. Tāda bijusi pašvaldības uzņēmuma Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) valdes nostāja, kompānijas Ernst & Young auditoriem intervijās atklājuši uzņēmuma darbinieki. Bet, ja iedzīvotāji vēlas mainīt pārvaldnieku, izveidota sarežģīta procedūra, kuras laikā var paspēt veikt dārgus remontdarbus un tā «nosvilināt» iedzīvotāju izveidotos apsaimniekošanas uzkrājumus. Mājām, kas atsakās no RNP pakalpojumiem, avārijas remontdarbu skaits ir četrkārt lielāks un par 378% dārgāks nekā tām, kas turpina pakalpojumus izmantot, secinājuši auditori.

Kopš Rīgas dome ir atlaisa un pašvaldību vada Saeimas iecelta pagaidu administrācija, atklātībā beidzot nonākuši izsmeļoši auditoru ziņojumi par domes kapitālsabiedrībām, tajā skaitā arī par RNP. Uzņēmuma kapitāldaļu turētājs agrāk bija Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņa), bet kopš viņa aizlaišanās uz Briseli valde ir mainījusies tik strauji, ka auditori secina: «Nav iespējams nepārprotami izsekot un zināt, kurš valdēs kurā laika periodā par ko ir atbildīgs.»

Valdē šobrīd darbojas pagaidu valdes locekļi un ir izsludināts konkurss uz valdes locekļu amatiem, informē domes pārstāvji. Par auditā atklātajām problēmām uzņēmuma vadība šovasar ir jau vērsusies prokuratūrā — ir sākti divi kriminālprocesi, kuros RNP atzīts par cietušo.

Slazds

Nedaudz vairāk nekā četriem tūkstošiem galvaspilsētas māju, kuras apsaimnieko RNP, kvadrātmetra pārvaldīšana 2019. gadā maksājusi par 14% vairāk nekā divus gadus iepriekš (6,7 eiro), un šī tendence, visticamāk, turpināsies. Jau drīzumā RNP plāno maksā ierēķināt arī savu kavējuma naudu uzņēmumam Rīgas Siltums, kas šajā pavasarī sasniedza jau 1,6 miljonus eiro. Šis parāds strauji uzaudzis, jo 2019. gada vidū atjaunotais līgums uzliek pienākumu RNP norēķināties ar Rīgas Siltumu katra mēneša 20. datumā, lai gan klienti savus rēķinus apmaksā līdz mēneša beigām. «Tas nozīmē, ka maksājumiem par siltumapgādes rēķiniem vienmēr tiks piemērota kavējuma nauda,» norāda auditori un izsaka bažas, jo nākamgad līdzīgu norēķinu modeli plānots ieviest arī ar Rīgas Ūdeni.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu