Nesaimnieciskums Rīgas stilā • IR.lv

Nesaimnieciskums Rīgas stilā

8
Fotoilustrācija — Shutterstock
Ieva Kalēja

Nekorekti iepirkumi, korupcijas riski un nolaisti īpašumi — to par Rīgas kapitālsabiedrībām atklāj pagaidu administrācijas pasūtītie auditi

Kā garām palaist iespēju nopelnīt 40 miljonus eiro gadā? To parāda kapitālsabiedrība Rīgas pilsētbūvnieks. Šī pašvaldības uzņēmuma rīcībā ir 17 zemesgabali, kuros kopumā netiek izmantoti 697 tūkstoši kvadrātmetru. Šādā veidā tiek zaudēti potenciāli 1,7 miljoni eiro gadā, un tās ir tikai minimālās aplēses. Pārveidojot šīs teritorijas par autostāvvietām, varētu nopelnīt minētos 40 miljonus. Taču kopš 2016. gada nevienam no šiem īpašumiem nav izsludināta izsole uz nomu.

Šis ir viens no secinājumiem, kas lasāms Rīgas pilsētas pagaidu administrācijas pasūtītajos kapitālsabiedrību auditos. Turklāt pašreizējie pilsētas vadītāji pieprasījuši kapitālsabiedrībām publiskot izvērtējuma rezultātus, aizklājot vienīgi informāciju par komercnoslēpumiem un personu datiem. Visi auditi izvērtēti uzņēmumu dalībnieku sapulcēs, un to valdēm jāsagatavo rīcības plāni auditos konstatēto nepilnību novēršanai.

Auditos secinātais liek izbrīnā ieplest acis: gan skaidras naudas darījumi nevietā, gan nolaidība pret īpašumiem, gan arī pašvaldības vēlme ieperināties biznesos, kur privātie uzņēmēji paši labi tiek galā.

Saimniekošana Rīgas domē gadiem ilgi bijusi diezgan necaurskatāma. Nojausmu par to, kā galvaspilsētā tiek kārtotas lietas, ik pa laikam deva kāds kriminālprocess vai skandāls, kas izgaismoja koruptīvus iepirkumus, fiktīvu nodarbinātību un izšķērdību, taču atklātībā nākušās epizodes allaž bijušas fragmentāras. No 2009. līdz 2019. gadam valdījušā varas tandēma — Nila Ušakova un Andra Amerika — krišana Rīgā beidzot pavērusi nebijušu iespēju aplūkot plašāku ainu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu