Ne tikai lillā • IR.lv

Ne tikai lillā

«Mūsu vasarām nav ne vainas! Saule ir pat ilgāk nekā dienvidos, kur vakars pienāk strauji. Lavandām nepieciešama gaisma un sausums, laistīt vispār nevajag!» stāsta Inga. Foto — Madara Gritāne
Vronika Viļuma

Lavandu saimniecībā Lillas Lavender ziedēšana ir pašā pilnbriedā un saimniece Inga Purava ar smaidu uzņem arī tos, kuriem lavandas it kā nemaz nepatīkot

Ceturtdienas rītā Cēsu–Umurgas šosejas malā sastājušās mašīnu rindas. Sācies atvaļinājumu laiks. Sailgojušies pēc dienvidu saules un smaržām, cilvēki atraduši vietējo alternatīvu — lielāko lavandu lauku Latvijā, kura valdzinošais aromāts sajūtams uzreiz, izkāpjot no auto. 

«Visi prasa: kad braukt? Saku — brauciet tagad un darba dienā!» mūs sagaida Lillas Lavender saimniece Inga Purava. Brīvdienās te cits pēc cita piestāj tūristu autobusi, šogad īpaši daudz apmeklētāju ieceļo no kaimiņvalstīm, taču netrūkst arī vietējo lavandu mīļotāju — gan tādu, kas šeit nokļuvuši pirmoreiz, gan tādu, kas atgriežas katru sezonu.

Lillas Lavender apskatei pieejama pēc Jāņiem, un jūlijs šeit ir pats košākais. Lavandu lauki saplaukuši baltos, maigi violetos un viegli rozā toņos. Ingas dārzā, sadalītas desmit kvadrātos, aug septiņas lavandu šķirnes. «Ja ir īsākas rindas, kaplēšana un ravēšana ir psiholoģiski «kaifīgāka». Garās atgādina bērnības biešu vagas, kurām neredz ne galu, ne malas,» smaida Inga. Viņa iesaistās visos saimniecības procesos, no darba laukā un ražas novākšanas līdz apmeklētāju sagaidīšanai, ekskursiju vadīšanai un lavandu produktu gatavošanai. Katrā kvadrātā, lai interesantāk un lai «sadalītu risku», aug divas šķirnes. «Ja viena nepārziemo, kaut kas vienalga izaug.» 

Liela daļa cilvēku nemaz nezina, ka ir vairāku veidu lavandas. «Ar šķirņu atšifrēšanu varbūt aizraujas kādā dārzniecībā, bet Depo ir vienkārši «lavanda»,» pasmaida Inga, kurai apmeklētāji nereti vaicā — vai tā rozā vēl nezied? «Es saku — tāda tā arī būs. Tad lieku iet pa lauku, pataustīt un sajust smaržas atšķirības. Tumšā ir saldāka, spēcīgāka, tā labi «atdod» eļļu, gurkst rokās. Mākslīgi radītās šķirnes, lavandīna, sastāvā ir vairāk kampara, tam ir pilnīgi cits aromāts. Katram ir sava smarža! Bija viena ekskursante, kura teica: «Man lavanda riebjas, smird!» Saku — pagaidiet! Vērsu viņas uzmanību uz atšķirībām, un izrādījās, ka tā ir tikai viena šķirne, kas viņai nepatīk.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu