Banalitātes vārdi • IR.lv

Banalitātes vārdi

5
Pauls Bankovskis. Foto — Ģirts Raģelis
Gundega Repše

Pauls Bankovskis (1973—2020) bija labs, bet ne pareizs. Tādam rakstniekam dzīvot zem, Skalbes vārdiem izsakoties, Latvijas zemajām debesīm ir grūti

Vārdi būkšķ, krītot kā sasalušas vārnas no debesīm. Nevar parakstīt. Un tomēr gribas sāpju aizgrauztām acīm vēl ko saredzēt.

Paulam bija pieci gadi, kad man nācās ar viņu iepazīties. No tā laika man palikušas divas blāvas fotogrāfijas. Vienā Pauls sēž zālē, abām rokām apķēris milzīgu piepūšamo bumbu. Kā visu zemeslodi gribēdams sevī ietvert, lai saprastu. Otrs foto — Pauls no mugurpuses — skala puika ar lielu domātāja galvu nes sēņu groziņu ar to, ko no pasaules pats spējis paņemt.

Viņš bija lolots bērns, pastarītis. Bērnībā neviens nenojauš, ka ar saņemto mīlestību ir jāpietiek visam mūžam. Jo dzīve netaisās jelko garantēt. Tikai atņemt un atņemt, un atņemt. Kolīdz mīlas vējš nepūš, esamības buras pārvēršas šļauganās lupatās. Vēlībā un siltumā izvārtījušos cilvēkus mēdz aplami saukāt par izlutinātiem. Domāju, ka tā nav. Tu vienkārši mīlestību pieņem par pašsaprotamu kosmisko elementu, nevis kā piedevu, dāvanu vai  brīnumu. Ja tā aptrūkstas, aptrūkstas arī gaiss, ko elpot un sirds, kam pukstēt.

Tagad, kad, izrādās, Paulam bijis tik daudz draugu un labvēļu, ir gluži vai zaimīgi pieminēt Paula pēdējā gada vientulību, kurā viņš kliedza pēc palīdzības dzīvot. Pēc pēdējā romāna Pasaules vēsture iznākšanas Pauls nepacietīgi gaidīja kaut jel kādas refleksijas par to. Nesagaidīja. Tāpat kā latvju literārās vides balvas un ordenīšus, ko, smieklīgā kārtā, allaž izsniedza par Paula darbiem blāvākiem izstrādājumiem. Nē, Paulam riebās pomps, pašslavināšanās, popularitātes pirkšana par privātās dzīves cenu un vispār slikta gaume, taču tas, ar kādu uzcītību viņa devums ticis marginalizēts oficiozajos pulciņos, paliek uz to neesošās sirdsapziņas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu