Pārmaiņu cilvēks, bet ne revolucionārs • IR.lv

Pārmaiņu cilvēks, bet ne revolucionārs

2
«Esmu pārmaiņu cilvēks, nevis revolucionārs, lai atnāktu ar pistoli vai zobenu un iznīcinātu un būvētu jaunu. Es gribu atnākt, pārliecināt un parādīt, ka var izdarīt citādi — ka ir cits virziens, kurš dos labāku rezultātu.» Foto — Reinis Hofmanis
Indra Sprance

Sīvā konkurencē uz ģenerālprokurora amatu uzvarējušais tiesnesis Juris Stukāns uzskata — ja prokuratūras darbam nav sabiedrības gaidītā rezultāta, tātad vajadzīgas būtiskas pārmaiņas

Tiesnesis Juris Stukāns ir starp tiem uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmajiem tiesnešiem, kas nekad nav vairījies no komunikācijas ar sabiedrību. Savulaik tiesās tā bija problēma, taču Stukānam žurnālisti vienmēr varēja vaicāt un saņemt atbildes gan uz jautājumiem, kas skar viņa paša darba lauku, gan daudz plašākiem. 

Paralēli tiesneša darbam Rīgas apgabaltiesā viņš aktīvi darbojies likumdošanas jaunrades jomā — bijis pastāvīgās darba grupas loceklis gan kriminālprocesa, gan administratīvo pārkāpumu kodeksa grozījumu izstrādes procesā, tāpat līdzdarbojies arī VDK dokumentu zinātniskās izpētes komisijā, kas gan vēlāk tika publiski kritizēta par nepietiekami kvalitatīvu darbu. Tiesu varas gaiteņos Stukāns līdz šim rosījies nosacīti otrajā plānā.

Tomēr 2006. gadā uz diviem gadiem viņš nonāca Rīgas Apgabaltiesas vadībā, taču kā pienākumu izpildītājs. Kandidēja uz priekšsēdētāja amatu 2008. gadā, bet zaudēja. Tā laika tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (NA) un Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs priekšroku deva tiesnesei Sandrai Strencei. Stukāns turpināja strādāt par tiesnesi. Viena no viņa skaļākajām lietām ir tā dēvētā Digitālgeita — liela apmēra krāpšana, ieviešot digitālo televīziju. Stukāns apsūdzētajiem piesprieda bargus sodus, tajā skaitā arī reālu brīvības atņemšanu, taču lietas galīgā iztiesāšana vēl nav beigusies.

Pēdējos četrus gadus Stukāns vadījis Krimināllietu tiesas kolēģiju Rīgas Apgabaltiesā un bijis arī priekšsēdētājas Daigas Vilsones vietnieks. «Viņš ir enerģisks, ar lielām darbaspējām, viņam ir arī akadēmiskās zināšanas, doktora darbu aizstāvējis par Latvijā šobrīd ļoti aktuālu tēmu — noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas apkarošanas problemātiku,» uzskaita Vilsone. Slavē Stukānu — iedziļinoties jautājumu būtībā, protot pamatot un aizstāvēt savu viedokli. «Kā kolēģis ir atsaucīgs, nevienam no kolēģijas tiesnešiem savu padomu neliedz, ir gatavs diskusijai, ir arī gatavs uzklausīt kritiku un pieņemt to,» saka tiesnese.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu