Nauda debilizēšanai • IR.lv

Nauda debilizēšanai

2
Aivars Ozoliņš

NEPLP un SIF nav izpildījuši valdības uzdoto mediju atbalstīšanai krīzes laikā

Mediju atbalstīšanai valdības aprīlī atvēlētie divi miljoni nav liela summa, salīdzinot ar ekonomikas atveseļošanai kopumā mobilizētajiem 4,5 miljardiem. Taču mediji nav tikai «ekonomika», un valdības paziņotais mērķis bija atbalstīt to stiprināšanu un sabiedriski nozīmīga satura veidošanu ārkārtējās situācijas laikā.

Vienu miljonu valdība uzticēja dalīt Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei, otru — Sabiedrības integrācijas fondam.

NEPLP konkursa mērķis esot bijis «uz sabiedrības ilgtspēju vērstu» ziņu, analītisko un pētniecisko raidījumu veidošana, «lai nodrošinātu valsts informatīvās telpas drošību» un daudzpusīgas informācijas saņemšanu krīzes laikā. SIF konkursa nolikumā teikts, ka «prioritāri atbalstāmi mediji, kas veido neatkarīgu žurnālistikas oriģinālsaturu, it īpaši pētnieciskās un analītiskās žurnālistikas žanrā un informatīvi analītiskā satura žanrā».

Kad maija beigās naudu sadalīja, rezultāts bija skandāls skandāla galā. Pirmkārt, naudu dabūja arī kaktu kantori un raidījumi, kuru «saturu» pat ar piespiešanos nevar dēvēt ne par pētniecisku, ne par analītisku, ne par žurnālistiku. Otrkārt, valsts informatīvās drošības stiprināšanai naudu saņēma arī izdevumi, kurus Latvijas drošības dienesti nosaukuši par apdraudējumu valsts informatīvās telpas drošībai. Treškārt, maksimālais pieejamais finansējums vienam pieteicējam bija 20 tūkstoši, taču virkne mediju radoši iztulkoja konkursa noteikumus un tika pie lāgiem pat vairākas reizes lielākas summas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu