Koku un cilvēku koris • IR.lv

Koku un cilvēku koris

1
Māris Sirmais. Foto — Reinis Hofmanis
Laura Dumbere

Lai arī daudzi Valsts akadēmiskā kora Latvija plānotie koncerti, ārzemju turnejas un festivāli atcelti, diriģents Māris Sirmais aicina nevaimanāt, bet pacelt nokārtos degunus un acis no viedtālruņiem un ieraudzīt horizontu

Uz interviju kora Latvija telpās Vecrīgā abi ierodamies viscaur izmirkuši un žļurkstošiem apaviem, jo lietus gāž kā ar spaiņiem, pārvēršot ielas upēs. Māris Sirmais steidz vārīt karstu kafiju un paspēj izstāstīt, ka labākā ir tieši spāņu, nevis itāļu. Šīs pārliecības dēļ viņš speciāli brauc uz Centrāltirgu, kur mazā spāņu produktu stendiņā nopērkama viņa iecienītā marka. 

Sirmais brīdina, ka šobrīd nav gatavs intervijā pavēstīt ko «ārkārtīgu gudru un spārnotu», arī par valsts kultūrpolitiku nevēlas spriedelēt. Tā vietā viņš izteiksmīgi man nolasa priekšā Ineses Zanderes dzejoli Koki. Pats diriģents dīkstāves laiku pārlaidis kopā ar kokiem vārda tiešā nozīmē — savā lauku mājā Jūrkalnē kopis paša stādītos 700 kokus. Imunitātes stiprināšanai apēdis tik daudz viršu medus kā nekad dzīvē. Kad Sirmais stāsta par Jūrkalni, viņa runā nemanot iezogas mazs, amizants ventiņu izloksnes piesitiens.

18. jūnijā bija plānots ilgi lolots kora Latvija koncerts Vasaras vakars. Tas atcelts. Tomēr koris atsācis aktīvu mēģinājumu dzīvi. Top vairāki latviešu komponistu jaundarbu ieraksti, koris ar cerību pilnām sirdīm gatavojas augustā plānotajam 23. Starptautiskajam Garīgās mūzikas festivālam Rīgā.

Koris Latvija ilgi gatavojās īpašam projektam — mīlestības tēmai veltītam četru koncertu ciklam Četri gadalaiki.  Martā paredzētais koncerts Pavasara mīlestības dziesmas tika atcelts, tāpat arī jūnijā plānotais Vasaras vakars. Bijāt izvēlējušies skaistus, bet ārkārtīgi sarežģītus skaņdarbus.
Ieguldījām milzīgu darbu, piemēram, Riharda Štrausa Vācu motetes ir ārkārtīgi daudzbalsīgas — no 16 līdz 24 balsīm! Tā ir ļoti skaista, izcila mūzika, ko reti kurš koris var nodziedāt. Programma noteikti tiks atdzīvināta un atskaņota. Pašiem tā šķita kā ilgi audzēts un perfekti nobriedis auglis, kas jānoplūc. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu