Īdeņas republika

Senāk Īdeņā zivis kūpināja arī melnajā pirtī, bet Jānis Macāns karpas apbrūnina modernākā kūpinātavā. Foto — Ieva Salmane
Ieva Puķe
Print Friendly, PDF & Email

Jāņa Macāna mājās pie Lubāna ezera nekad netrūkst zivju. Senči zvejojuši kopš akmens laikmeta, apgalvo saimnieki, taču Jāņu svinēšanu pēc padomju gadiem viņiem nācies atdzīvināt

Ir vieta Latvijā, kur tradicionāls Jāņu ēdiens ir sātīga zivju zupa. Nē, tas nav kāds no zvejniekciemiem jūras malā, kā varētu iedomāties. Lubāna krasta ciems Īdeņa Latgalē aiz Varakļāniem, protams, nav pazīstams ar tādu slavenu recepti kā Marseļa ar savu bouillabaisse. Īdeņā zupu viesiem vāra no Lubāna ezera zivīm. Kādas tajā dienā noķertas, tādas arī liekot katlā.  Kartupelis, burkāns, dilles, lociņi… Galvenais — zivīm jābūt daudz un svaigām. Lai savārās kārtīgs buljons, lai virai ir intensīva smarža. Vecas Īdeņas saimnieces vēl gatavo zivju zupu pienā, kas vid-zemniekiem liktos neiespējama kombinācija. Bet zvejnieki zupu ezermalā mēdzot vārīt arī Lubāna ūdenī, dezinfekcijai piešaudami šļuciņu grādīgā un iemērkdami kvēlojošu ugunskura pagali.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, Tev jābūt drukātā vai digitālā žurnāla abonentam. Esošos abonentus laipni lūdzam ienākt:

Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu