Aizpūš miglu • IR.lv

Aizpūš miglu

3
Pauls Raudseps

Protesti ASV liek paskatīties no jauna uz agrāk nekritiski apbrīnoto

Romāns un filma Vējiem līdzi ir starp 20. gadsimta kultūras ikonām. Pirmajos sešos mēnešos pēc tā iznākšanas 1936. gadā Margaretas Mičelas nostalģisko veltījumu Dienvidu sabiedrībai pirms Amerikas pilsoņu kara nopirka vairāk nekā miljons cilvēku, un tā popularitāte vēl aizvien nav zudusi. 2014. gada aptauja liecināja, ka Vējiem līdzi ir amerikāņu otrā visvairāk iemīļotā grāmata, kuru apsteidz tikai Bībele.

Šo nerimstošo aizrautību spēcīgi veicinājusi 1939. gada romāna ekranizācija, kura nopelnījusi vairāk nekā jebkura cita filma kino vēsturē (ja aprēķinā ņem vērā inflāciju).

Tās popularitāte tālu pārsniedz Amerikas robežas. Visā pasaulē skatītājus uzrunājis stāsts par Skārletu — spilgtu, nesalaužamu, nešpetnu, neaizmirstamu.

Arī Latvija nav palikusi ārpus ietekmes zonas. Vējiem līdzi pirmo reizi iznāca Grāmatu drauga izdevumā 1938. gadā. Kad Gorbačovs palaida brīvākus ideoloģiskos grožus, kā viens no pirmajiem «aizliegtajiem augļiem» literatūras dārzā ienācās Mičelas romāns. 1987. gada pavasarī izdevniecība Liesma izdeva pirmskara tulkojumu 100 000 eksemplāru lielā metienā — skaits, par kādu toreiz tikai retais latviešu autors varēja sapņot un kas mūsdienās izskatās gluži sirreāls.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu