Dinas Preisas ieteiktie pārgājienu maršruti 12 nedēļas nogalēm • IR.lv

Dinas Preisas ieteiktie pārgājienu maršruti 12 nedēļas nogalēm

Dina Preisa

Pamāt Munameģim. Ape—Korneti, 25 km

Maršruts no simpātiskās Ziemeļlatvijas mazpilsētas Apes līdz klusajam Kornetu ciemam ies pie sirds tiem, kuri jūsmo par paugurainu reljefu un daudziem apskates objektiem pārgājiena laikā. Te to netrūks ne mirkli. Iesaku startēt no Apes muižas, turpināt gar Raganu klintīm un Dzenīšu dižvītolu Vaidavas krastos, tad cauri pasaku mežam doties aplūkot Eniķu, Palpiera un Ilgāja ezeru, no kuriem pēdējais atrodas uz Latvijas un Igaunijas robežas. Kornetu-Peļļu grava nodrošinās pieklājīgu kardiotreniņu, liekot kāpelēt no viena pakalna nākamajā. Iespaidīgākā ainava sagaida Dzērves kalna skatu tornī Kornetos, no kura Munameģis šķiet rokas stiepiena attālumā.


Apkārt Latgales jūrai. Rāznas ezers, 40 km

Vienmēr, kad gadās ciemoties taipusē, mani spēcīgi saviļņo Latgales jūra — tā vietējie mīļi dēvē Rāznas ezeru. Izrādās, ka jūru var apstaigāt! Es to izdarīju vienas dienas laikā (bet drīkst arī divu), un Rāzna mani apbalvoja ar neaizmirstamiem iespaidiem. Manai zemgalietes acij neierastas šķita omulīgās pirtiņas ezera krastos, gluži kā brošas katrai sevi cienoša latgalieša sētai — kāda ar kūpošu skursteni, cita jau šķība, jo padevusies laika zobam un gravitācijai. Lai viss būtu līdzsvarā, puse ceļa ved gar dzīvu šoseju, otra daļa — pa klusiem lauku ceļiem. Kad nonāksit Lipušku galā, noteikti uzkāpiet 279 m augstajā Mākoņkalnā palūkoties uz ezera 10 salām!


Gadsimta bridiens. Ainaži—Salacgrīva, 17 km

Lai kājām pieveiktu Latvijas jūras robežu, vienā vasaras nogalē ar domubiedriem sākām no nulles jeb Igaunijas robežas Ainažos. Plānos ietilpa Randu pļavu iepazīšana, un klājās mums slapji… Vairāk nekā 10 kilometrus līdz Kuivižiem bridām paralēli krasta līnijai līdz ceļiem ūdenī, jo citur nebija, kur likties, — ir pieejama vai nu mitra pļava ar garu zāli un niedrāju, vai uzreiz jūra bez ierastās smilšu pludmales un kāpām. Unikāla pieredze un atsvaidzinošas sajūtas! Visjautrāk gāja līdzi paņemtajai taksītei Frīdai, kura lielākoties pārvietojās peldus vai palēkdamies. Pēc pārgājiena (ūdenī pretestība katram spertajam solim ir lielāka) gandarīti atkritām Salacgrīvas benzīntanka mauriņā un jutāmies pelnījuši notiesāt pa kārtīgam hotdogam.


Pamestā lidmašīna. Rīga—Skulte, 7 km

Dažu stundu tematiskais pārgājiens Rīgas pievārtē no autobusu pieturas Skultes stadions līdz Jūrmalas šosejai. Tēma, protams, aviācija. Paņemiet līdzi fotokameru, jo gribēsies taču nobildēties pie Skultes vizītkartes — militārā bumbvedēja IL-28, kas gozējas ciema priekšplānā! Arī pamestā lidmašīna mežmalā netālu no lidostas tā vien uzprasās tapt izložņāta un safotografēta no visiem leņķiem. No starptautiskās lidostas Rīga žoga, kas iezīmē skrejceļu teritoriju, gan vajadzētu ieturēt pārsimt metru distanci — mūsu pārgājiena grupu, kas bija piegājusi par tuvu, reiz vairākus kilometrus konvojēja drošības mašīna. Pēc tam tuvākais ceļš uz kādu no autobusu pieturām Jūrmalas šosejas malā vedīs caur krāšņo Mūkupurva dārziņu rajonu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu