Cer iziet no krīzes ar paātrinājumu • IR.lv

Cer iziet no krīzes ar paātrinājumu

Pauls Raudseps

Valdības plāni ekonomikas attīstībai ir vērienīgi un pagaidām ļoti vispārīgi

Gandrīz vai atraisījusies no pandēmijas uzliktajiem pinekļiem, Latvijas valdība tagad stājusies pie krīzes ekonomisko seku likvidēšanas un, kā pati cer, jauna valsts attīstības posma sākšanas. Solījumi nu vairs nav par kādiem nožēlojamiem miljoniem, bet par miljardos mērāmu atbalstu tautsaimniecības atveseļošanai un modernizācijai.

Pēdējās nedēļās pieņemti jau trīs vērienīgi plāni.

Pirmais un viskonkrētākais ir par krīzes laikā ieviesto atbalsta pasākumu pagarināšanu līdz 2020. gada beigām. 26. maijā Ministru kabinets nolēma gandrīz visus atbalsta pasākumus uzņēmumiem turpināt pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas, kas, visticamāk, notiks 9. jūnijā. Līdz 31. decembrim uzņēmumiem būs iespējams pieprasīt nodokļu samaksas termiņa pagarinājumu uz trim gadiem, iegūt no valsts pakļautībā esošām organizācijām un kapitālsabiedrībām nomas maksas atlaides, saņemt paātrinātu PVN atmaksu, kā arī saglabāsies iespēja pieteikties uz krīzes seku mīkstināšanai radītajiem aizdevumiem un kredītgarantijām finanšu institūcijā Altum.

No dīkstāves pabalstiem valdība gan kratīsies vaļā — tie būs pieejami tikai līdz jūnija beigām. Šī programma dažiem uzņēmumiem noteikti palīdzēja, taču tika pavirši ieviesta, radīja nemitīgas sabiedrisko attiecību galvassāpes, un gala beigās no tās izmaksātā nauda — līdz šīs nedēļas sākumam 30 miljoni eiro — ir sīknauda uz kopējā ekonomikas krituma fona un piecas reizes mazāka summa, nekā sākotnēji plānots.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu