Padomi piemērotākās studiju formas izvēlē • IR.lv

Padomi piemērotākās studiju formas izvēlē

Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Iluta Ernstsone, Biznesa augstskolas ‘Turība’ Studiju informācijas centra vadītāja

Patlaban augstskolās un universitātēs sācies jauno studentu uzņemšanas laiks, un daudziem topošajiem studentiem jāpieņem lēmums ne tikai par augstskolu un studiju programmu, bet arī par to, kādu studiju formu izvēlēties. Tie, kas interesējušies par studiju iespējām, nereti sastapušies ar apzīmējumiem pilna laika klātienes studijas un nepilna laika neklātienes studijas. Ko īsti nozīmē katra studiju forma, ko tā sevī ietver un kā izvēlēties piemērotāko?

Atšķiras kredītpunkti un kontaktstundas

Pilna laika un nepilna laika studijas ietver sevī studijas dienā, vakarā, neklātienē, kā arī e-studijas, un vairāku desmitu gadu laikā ir novērots, katrai studiju formai ir sava mērķauditorija. Pilna un nepilna laika studiju veidi atšķiras pēc kredītpunktu un kontaktstundu skaita akadēmiskajā gadā, kā arī pēc studiju ilguma.

Ja pirms desmit gadiem izteikti populāras bija studijas vakaros, tagad nav vienas dominējošās tendences. Studējošie izvēlas to, kas viņiem ir ērtāks un vieglāk savienojams ar citām lietām: darbu, ģimeni, hobijiem, dzīvesvietu u.tml. Daļa augstskolu piedāvā visas studiju formas, turklāt studiju procesa laikā var mainīt izvēlēto formu, tāpēc katrs var atrast sev piemērotāko.

Strādājošs vai nestrādājošs students

Kā zināt, kura forma ir piemērotākā? Pirmkārt, jāsaprot, vai vēlies studēt un paralēli arī strādāt. Ja atbilde ir jā, jāsaprot, vai plānots pilnas slodzes darbs vai nepilnas. Tāpat jāņem vērā darba specifika, vai plānoti daudzi komandējumi un izbraucieni ārpus valsts? Otrkārt, jāņem vērā, vai studējošais dzīvo Rīgā vai ārpus tās. Cik liels ir attālums līdz augstskolai un cik bieži to būs iespējams mērot? Ja studējošais ir ģimenes cilvēks, ieteicams jautājumu pārrunāt ģimenes lokā. Ja topošajam studentam nav skaidrības, var doties uz augstskolu, izstāstīt savu situāciju un kopīgi atrast piemērotāko studiju formu.

Pilna laika klātienes studijas dienā visbiežāk izvēlas nestrādājoši cilvēki, jo nodarbības notiek darba dienās. Protams, ir arī darba vietas ar grafikiem, kurus ir iespējams savienot arī ar studijām dienām, tomēr jārēķinās, ka dienas studentiem ir ļoti daudz nodarbību.

Darbadienu vakaros vai sestdienās

Izvēloties nepilna laika studijas neklātienē (vakaros) bakalaura studiju programmās vai pilna laika studijas klātienē (vakaros) maģistrantūras studiju programmās, jārēķinās ar nodarbībām vairākos darba dienu vakaros nedēļā. Šādu studiju formu izvēlas gan jaunieši, kas tikko absolvējuši vidusskolu un vēl plāno uzsākt darba gaitas, gan jau strādājoši cilvēki.

Vēl viens no variantiem ir nepilna laika neklātienes studijas. Šādu studiju formu nereti izvēlas cilvēki, kuri dzīvo ārpus Rīgas, norādot, ka braukt uz augstskolu vienu reizi divās nedēļas ir ļoti ērti. Tādā gadījumā arī liels attālums nav šķērslis.

Ja attālums līdz augstskolai ir ļoti liels, piemēram, studējošais dzīvo citā valstī vai ļoti bieži ceļo, iespējams studēt arī e-studijās. Tas nozīmē brīvu studiju grafika plānojumu un iespēju mācīties sev ērtā laikā un vietā. Nav noteiktu semestru, studijas var uzsākt uzreiz pēc līguma parakstīšanas, arī pārbaudījumus var kārtot sev ērtā laikā. Ja ir vēlme visus pārbaudījumus nokārtot vienā nedēļā, var darīt arī tā. Izvēloties e-studijas, studentam jābūt ļoti uzņēmīgam un gatavam virzīties uz izvēlēto mērķi. Studiju formu un programmu ir daudz, tāpēc katram studētgribētājam var atrast piemērotāko un ērtāku. Galvenais ir vēlme studēt!

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu