Apturi vīrusu! • IR.lv

Apturi vīrusu!

Baiba Kļava

Sadarbībā ar tehnoloģiju milžiem Apple un Google brīvprātīgo komanda Latvijā izstrādājusi mobilo lietotni  Apturi Covid — tā ļaus epidemiologiem ātri apzināt saslimušo kontaktpersonas, lai nobremzētu slimības izplatību

Telefons katra kabatā var kļūt par svarīgu ieroci cīņā pret Covid-19, ja vien pietiekami daudz cilvēku lejupielādēs jauno lietotni, kas tapusi vairāku vietējo tehnoloģiju uzņēmumu un iestāžu ciešā sadarbībā. Pateicoties saprātīgiem ierobežojumiem, plašai testēšanai un rūpīgai katra pacienta kontaktu izpētei, līdz šim Latvijai izdevies noturēt zemu saslimšanas līmeni, taču tagad ierobežojumi tiek mīkstināti un inficēšanās riski var atkal pieaugt, jo vīrusa pandēmija pasaulē nav uzveikta.

Tāpēc jaunā lietotne Apturi Covid ļaus cilvēkiem drošāk atgriezties dzīvē un ekonomikai atsākt veselīgu darbību, skaidro izstrādātāju grupas pārstāvis Andris Bērziņš. 

Lietotne paredzēta, lai pēc iespējas ātrāk brīdinātu cilvēkus, ka viņi bijuši pakļauti inficēšanās riskam un nepieciešams izolēties, tādējādi pasargājot no vīrusa līdzcilvēkus, skaidro Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Elīna Dimiņa. Tas būs iespējams, jo Apturi Covid lietotāju telefoni savstarpēji apmainīsies ar anonīmiem, šifrētiem identifikācijas kodiem.

SPKC epidemiologu darba metodes arī turpmāk paliks nemainīgas — katrs ar vīrusu inficētais tiek intervēts, lai noskaidrotu viņa apmeklētās vietas un kontaktpersonas, kurām turpmāk jānosaka karantīna. Taču, ja pacienta telefonā darbosies Apturi Covid lietotne, tā ļaus izdarīt līdz šim neiespējamo — brīdināt saslimušajai personai nepazīstamās kontaktpersonas, ko iepriekš epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā nebija iespējams identificēt. Piemēram, šādas situācijas var būt sporta klubos, izklaides pasākumos vai sabiedriskajā transportā, kur cilvēki cits citu nepazīst.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu