Drēbju otrā dzīve • IR.lv

Drēbju otrā dzīve

1
Foto — Eco Baltia Vide
Baiba Kļava

Kāpēc aptuveni puse ziedoto apģērbu nonāk atkritumu poligonos?

Epidēmijas izolāciju daudzi izmanto, lai izdarītu sen atliktus darbus, tostarp izrevidētu savus drēbju krājumus. Apģērbus vai apavus, kas joprojām ir labā stāvoklī, var nodot kādā no ziedojumu punktiem vai tekstila savākšanas konteineriem, lai nevajadzīgās lietas novirzītu pārstrādei vai labdarībai. 

Fonda Otrā elpa veikalos un ziedojumu kastēs lielveikalos Alfa un Mols jau kopš aprīļa beigām ziedojumu apmērs sācis ievērojami pieaugt — apmēram par 20%. «Var just, ka cilvēki ir mājās un šķiro savus skapjus,» saka Otrās elpas tirdzniecības vadītāja Eleonora Beržinska.

Latvijā tekstila atkritumi veido līdz 5% no visiem mājsaimniecībās saražotajiem atkritumiem, gadā aptuveni 30 tūkstoši tonnu, izpētījis Latvijas Zaļais punkts. Pagaidām lielākā daļa šo atkritumu tiek apglabāti poligonos, jo Latvijā nav vienotas tekstila šķirošanas sistēmas. Šobrīd tikai Rīgas un atsevišķu Pierīgas reģionu iedzīvotāji nevajadzīgās drēbes var ievietot speciālos konteineros. Tomēr līdz 2025. gadam tekstila šķirošanas un pārstrādes sistēma būs jāievieš arī Latvijā — to paredz kopēja ES valstu apņemšanās.

Ziedot, nevis izmest

«Mēs vienmēr sakām paldies cilvēkiem, kas ir gatavi ziedot — nevis izmest, bet atrast laiku aiznest līdz ziedošanas vietai,» saka Latvijas lielākās labdarības organizācijas Sarkanais Krusts ģenerālsekretārs Uldis Līkops. Organizācijai ir gandrīz 300 ziedojumu pieņemšanas un izsniegšanas punktu visā Latvijā, ik gadu tajos tiek saziedotas vairāk nekā 10 tonnas apģērbu un apavu. Tuvāko ziedošanas punktu ikviens var noskaidrot Redcross.lv, bet Līkops atgādina — izvērtējiet, vai mantu tiešām varēs vēl lietot! Diemžēl Sarkanajam Krustam nākas utilizēt apmēram 60% no ziedotajām mantām, jo tās ir saplēstas vai netīras.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu