Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Par spoku vēlēšanām nodēvētas 10. maijā (ne)notikušās prezidenta vēlēšanas Polijā, jo tajās piedalījās 0% balsstiesīgo. Lai gan vēlēšanu iecirkņi bija slēgti, vēlēšanas oficiāli nebija atceltas. Valdošā partija Likums un taisnīgums, kas pēdējos gados ne reizi vien apsūdzēta demokrātisku normu neievērošanā, cer, ka amatā tiks pārvēlēts Andžejs Duda — aptaujās viņš tik tiešām ir līderis. Savukārt opozīcija cer uz lielākām izredzēm, ja vēlēšanas notiks kaut kad vēlāk — valdības pozīcijas var sašķobīt iedzīvotāju neapmierinātība ar ekonomisko situāciju Covid-19 krīzes dēļ. Galu galā Polijas parlaments šonedēļ nolēma pārcelt prezidenta vēlēšanas uz vasaru. Likums un taisnīgums panāca, ka arī tad balsošana notiks pa pastu, pret ko bija stingri iebildusi opozīcija. Foto — AFP/LETA


Baltijas valstu valdību vadītāji pagājušajā nedēļā vienojās par iekšējo robežu atvēršanu no 15. maija. Baltijas iedzīvotājiem reģionā tiks nodrošināta brīva kustība, bet tiem, kuri ieradīsies no citām valstīm, arī turpmāk būs jāievēro 14 dienu pašizolācija. Ārējā robeža ar Krieviju un Baltkrieviju paliks slēgta.

ES ekonomika šogad piedzīvos recesiju par 7,4%. Latvijas ekonomika 2020. gadā saruks par 7%, prognozē Eiropas Komisija. IKP kritumu šogad piedzīvos visas ES valstis. Vislielākais tas būs Grieķijā, Itālijā, Spānijā — vairāk nekā 9%. Vismazākais ekonomikas kritums gaidāms Polijā — 4,3%. 

Neraugoties uz rekordlielu no jauna inficēto ar Covid-19 skaitu, Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien paziņoja, ka situācija Krievijā ļauj pārtraukt «nestrādāšanas periodu» valstī no 12. maija. Pirmdien no jauna saslimušo skaits Krievijā bija 11 656. Tas ir otrais augstākais no jauna inficēto skaits pasaulē pēc ASV. Krievija ir trešajā vietā pasaulē pēc Covid-19 inficēto skaita kopumā — vairāk nekā 232 tūkstoši. Maskavā aprīlī bijis lielākais mirušo skaits 10 gadu laikā — 11 846. Arī Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka inficējies ar vīrusu.


Dažas dienas pēc Covid-19 ierobežojumu mīkstināšanas pagājušajā trešdienā Vācijā atkal inficēto skaits pieaudzis. Vācijā ir septītais lielākais apstiprināto inficēšanos skaits pasaulē. Savukārt Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons svētdien paziņoja, ka koronavīrusa ierobežošanas stingrie pasākumi valstī būs spēkā vismaz līdz 1. jūnijam. No trešdienas atļauts vienā mājsaimniecībā dzīvojošajiem bez ierobežojumiem ārā nodarboties ar sportu un sauļoties. Pašlaik Lielbritānijas iedzīvotāji tikai reizi dienā drīkst atstāt mājas, lai pavingrotu. Pēc astoņas nedēļas ilgiem Covid-19 ierobežojumiem arī Francija no pirmdienas tos mīkstināja — cilvēki atgriezās darbā, tika atvērti veikali, un mācības atsāka skolēni.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu