Ar ziepēm • IR.lv

Ar ziepēm

Nellija Ločmele

Pirms 30 gadiem Latvijā diezin vai bija kāds izslēgts radioaparāts — tik daudzi cilvēki 4. maijā pacilājošā satraukumā gaidīja AP deputātu balsojumu par Latvijas neatkarības deklarāciju, lai beidzot piepildītos mūsu cerības uz savu valsti, valodu un brīvību. Pēc balsojuma tūkstoši saplūda Daugavmalā, vēstures elpas un prieka apreibināti.

Šogad apaļo svētku jubileju nevarēsim skaisti nosvinēt kopā — apkārt vēdī dezinfekcijas līdzekļu aromāts, un 1990. gadā atgūtās brīvības uz laiku jāierobežo, lai glābtu dzīvības Covid-19 epidēmijā. Katram pa tvērienam tagad jātur ziepes.

Taču mēs varam būt kopā domās. Varam ar pateicību un lepnumu novērtēt, cik ļoti Latvija ir mainījusies uz labu neatkarības desmitgadēs, un nospraust tālākos mērķus, jo ceļš turpinās. Ir lasītāju aptaujā vidējā atzīme neatkarības gadu sekmēm ir 7 — tātad labi, taču pakausis pret griestiem vēl neduras, ir, kur kāpt tālāk.

Pēc svētkiem valdība lems, kā prātīgi atvieglot ārkārtas situācijas noteikumus, lai ļautu sabiedrības dzīvei daļēji atgūt tempu, vienlaikus rūpīgi sekojot vīrusa izplatības rādītājiem. Veselības ministre Ilze Viņķele brīdina: ja zaudēsim sabiedrības disciplīnu, tad formulas «māja, ziepes, divi metri» vietā būs vienkārši ziepes.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu