Palīdzēs tikt uz kājām • IR.lv

Palīdzēs tikt uz kājām

2
Baiba Kļava

Finansiālās grūtībās nonākuši kredītņēmēji, kuru parāda summa nepārsniedz 5000 eiro, no nākamā gada varēs pieteikties saistību dzēšanai

Lai palīdzētu trūcīgākajiem kredītņēmējiem ar zemiem ienākumiem atbrīvoties no parādu nastas, valdība virza pieņemšanai Saeimā jaunu likumu par fiziskās personas atbrīvošanu no parādsaistībām. 

Tas paredz, ka trūcīgas un maznodrošinātas personas, kam radušās grūtības ar kredītu atmaksu, kuru kopējā summa nepārsniedz 5000 eiro, varēs likumā noteiktā kārtībā atbrīvoties no šī parāda. Likuma stāšanās spēkā plānota no nākamā gada 1. janvāra, taču tas vēl jāpieņem Saeimā.

Uz cik cilvēkiem jaunais likums varētu attiekties, līdz šim nav aplēsusi ne Tieslietu ministrija, ne ātro kredītu devēji. Zināms, ka pērn jūnijā nebanku aizdevēju administrētais kredītportfelis pārsniedza 732 miljonus eiro, tie ir vairāk nekā 664 tūkstoši izsniegtu kredītu. Būtiska daļa parādnieku nespēj savas saistības nokārtot laikus, piemēram, patēriņa un distances kredītiem maksājumi tiek kavēti attiecīgi 14% un 24% gadījumu, liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārskats. Taču Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija nevarēja atbildēt uz Ir jautājumu, cik daudziem parāda summa nepārsniedz likumā noteikto 5000 eiro slieksni. Kredītu reģistra informācija liecina, ka vairāk nekā 142 tūkstošiem fizisku personu ir kavēta saistību izpilde, taču šis skaitlis neietver nebanku kredītus.

Šobrīd cilvēki ar zemiem ienākumiem nevar tiesiski risināt savas maksātnespējas problēmas, Ir norāda Tieslietu ministrijas pārstāve Olga Zeile — fiziskās personas maksātnespējas procesu var piemērot tikai tiem, kuru parādsaistību apjoms pārsniedz 5000 eiro, turklāt šis mehānisms ir salīdzinoši dārgs, izmaksā vismaz 930 eiro.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu