Bizness labā vietā • IR.lv

Bizness labā vietā

2
Sandra Smeltere, uzņēmuma vienīgā īpašniece. Foto — Ieva Salmane
Gunita Nagle

Pat tad, ja viņu taisīto alu pirktu tikai Jaunpils ļaudis, brūvētava varētu darboties. Jaunpils alus īpašniece Sandra Smeltere izstrādājusi modeli, kas ļauj mazam ģimenes uzņēmumam — alus brūzim ar diviem veikaliem — veiksmīgi strādāt

Izbraucot cauri Jaunpilij, var redzēt vairākas senas laukakmeņu saimniecības mājas — smagi iegrimušas zemē, tās stāv tukšiem logiem un sabrukušiem jumtiem. Gluži vai žēl. Taču viena no šīm ēkām — 1860. gadā celts šķūnis — nu jau dažus gadus ir atdzimusi un kļuvusi par vienu no glītākajām atjaunotajām Jaunpils celtnēm. Tagad tā pārveidota par pildrežģa māju, uz kuru ved lepna norāde «Jaunpils alus». 

Ēkā ir gan neliela brūvētava, gan veikals un bārs. Bet alus ir tāds, pēc kura iemalkošanas cienījams alus pazinējs aizver acis, labsajūtā pasmaida un pasaka tikai vienu vārdu: «Labs!» Viss! Ar to pilnīgi pietiek, lai cilvēks būtu gatavs atkal braukt kilometriem tālu pēc Jaunpils alus. Tā brūvēšana ir Smelteru ģimenes bizness.

Sāka tētis, turpina meita 

Ilgus gadus Latvijā labas pārtikas cienītājiem bija labi pazīstams viens Jaunpils uzņēmums — pienotava, kas ražo ne tikai pienu, krējumu un sviestu, bet arī dažādus sierus un desertus. Pat epidēmijas laikā Jaunpils pienotava darbojas ar pilnu jaudu un pie tās veikaliem, ievērojot divu metru distanci, pircēji veido rindas. 

Nu Jaunpils novadam, kurā dzīvo tikai ap diviem tūkstošiem cilvēku, ir vēl viens uzņēmums ar labu slavu — Jaunpils alus. Rindas pie uzņēmuma veikaliem Jaunpilī un Tukumā gan nav, bet tie, kas reiz nobaudījuši šīs darītavas alu, pērk to no jauna. «Nekādas lielas izmaiņas produkcijas noietā neesam novērojuši,» saka uzņēmuma vienīgā īpašniece Sandra Smeltere. Tiesa, uzņēmums vairs nepiegādā lejamo alu restorāniem, jo tie slēgti vai piedāvā ēdienu tikai līdzņemšanai. Taču brūvētava jau pirms epidēmijas 75% alus pārdeva savos veikalos, līdz ar to pieprasījuma samazinājums no restorāniem, kafejnīcām un specializētajiem alus veikaliem neapdraud uzņēmuma pastāvēšanu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu