Vīruss ir viltīgs • IR.lv

Vīruss ir viltīgs

Pauls Raudseps

Līdzšinējais veiksmes stāsts Singapūra otrdien ieviesa karantīnu iedzīvotājiem

Pēdējās dienās koronavīrusa frontē pienākušas vairākas labas ziņas. Latvijā jaunās inficēšanās gan pirmdien, 6. aprīlī, gan otrdien, 7. aprīlī, bija mērāmas ar viencipara skaitli — zemākais līmenis kopš 16. marta un rādītājs, ka inficēšanos skaita pieauguma temps pakāpeniski samazinās.

Arī dažviet citur pasaulē parādījās cerības stariņi. Otrdien Ķīna pirmo reizi kopš janvāra ziņoja, ka no Covid nav nomiris neviens cilvēks. Spānijā, kur vīruss laupījis dzīvību jau vairāk nekā 13 tūkstošiem cilvēku, kopš pagājušās nedēļas beigām vērojama mirušo skaita samazināšanās tendence, savukārt Itālijā pēdējās dienās samazinās jaunu inficēšanos skaits.

Vienlaikus dažās valstīs valdības šonedēļ paziņojušas par piesardzīgiem soļiem nedaudz atlaist ierobežojumu grožus. Austrija ļaus maziem veikaliem un dārzniecībām atvērt durvis no 14. aprīļa. Dānija no 15. aprīļa atvērs bērnudārzus un pamatskolas.

Tomēr kopumā aina pasaulē turpināja pasliktināties. ASV galvenais ārsts brīdināja, ka šī būs Amerikai smagākā nedēļa kopš uzbrukuma Pērlhārborai, kas 1941. gadā ierāva valsti Otrajā pasaules karā. Ņujorkā mirušo skaits ir tik liels, ka morgi un kapsētas tos vairs neņem pretī, un pilsētas pārvalde sāk apspriest iespēju līķus apglabāt publiskos parkos. Arī Francijas valdība paziņojusi, ka smagākais vēl priekšā, un Parīze aizliedza iedzīvotājiem iziet no mājas no plkst. 10 līdz 19 skriešanai vai citiem vingrojumiem, lai mazinātu saskarsmi ar veikalu apmeklētājiem. Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons, kurš vēl tikai pirms dažām nedēļām bezrūpīgi sarokojās ar Covid slimniekiem, nonācis intensīvās terapijas nodaļā, pierādot, ka neviens nav pasargāts no sasirgšanas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu