«Kauliņi ir mesti» • IR.lv

«Kauliņi ir mesti»

1
Jānis Vitenbergs. Foto — LETA
Indra Sprance

Jaunais ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV) lēš — katrs pandēmijas mēnesis nesīs 2% IKP kritumu. Kāds ir viņa risinājums?

Saziņas lietotnes Skype profilu, kurā viņš redzams drusku nenopietnā veidolā pozējam ar svaigu gurķu kasti laikam jau iepriekšējā darbā dārzeņu tirdzniecības uzņēmumā, Jānis Vitenbergs tagad nomainījis pret citu. Tam oficiālā bilde vēl nav pievienota, bet ar nelielu nokavēšanos virtuālā saziņa tomēr izdodas. 2. aprīlī Saeimas apstiprinātais jaunais ekonomikas ministrs gatavs otrdienas rītā atbildēt uz Ir jautājumiem — par ekonomikas atdzīvināšanu, saitēm ar iepriekšējā ministra padomnieku Pāvelu Rebenoku un OIK atcelšanu.

Kāds ir jūsu plāns Latvijas ekonomikas atdzīvināšanai?
Pie šī izaugsmes plāna strādājam. Pirmais, kas būtu jāatbalsta — Latvijā jau esoši uzņēmumi, ražojoši, eksportējoši. Noteikti būs izaicinājums, kā mobilizēt un pārstrukturēt Eiropas fondus, lai nauda jau nākamajā pusgadā ieplūst ekonomikā. Piemēram, strādāsim pie ēku siltināšanas. Šobrīd ar mājokļu situāciju ir problēmas, tāpēc varētu nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu. Strādāsim arī pie tā, lai jaunu mājokļu būvniecība varētu būt no vietējiem izejmateriāliem — koka ēkas —, bet tā ir nedaudz tālāka vīzija.

Par kādām ES fondu summām ir runa — vai būs jāatsakās no kādiem projektiem?
Eiropa ir devusi nosacīti zaļo gaismu pārdalīt kohēzijas naudas. Bet ir politiska vienošanās, ka tā nauda netiks tērēta šobrīd krīzes situācijā, bet pēc tam izaugsmes stadijā. [Par summām runāts] vēl nav konkrēti. Ir skaidrs, ka jāturpina tie projekti, kas šobrīd ir sākušies.

Kā kopumā vērtējat valdības līdz šim pieņemtos lēmumus?
Tie bija operatīvi. Taču situācija mainās tik strauji, ka nepieciešami nemitīgi uzlabojumi un izmaiņas. Piemēram, nāksim ar izmaiņām, lai mazo uzņēmumu valdes locekļi varētu kvalificēties un saņemt dīkstāves pabalstu. (Otrdien valdība akceptēja kārtējos grozījumus dīkstāves pabalsta noteikumos, paplašinot to piešķiršanu — red.) 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu